Ukrajinski otroci bodo še najmanj pol leta ostali v Slavini pri Postojni

0
206
Slavina pri Postojni. Ukrajinski otroci bodo še vsaj pol leta bivali v tem kraju. (Foto: Wikipedija)

Čeprav je na začetku leta kazalo, da bodo ukrajinske oblasti sirote, ki so v Slavini pri Postojni nastanjene že od maja 2022, vrnile v Ukrajino, se to zaenkrat še ne bo zgodilo. V Slavini jih je trenutno 12, danes pa naj bi vlada potrjevala sklep, s katerim bodo projekt podaljšali še za pol leta, in sicer do 4. marca 2025.

 

Kot je povedala koordinatorica projekta nastanitve ukrajinskih sirot Cvetka Kernel, je trenutno znano, da bo Slavino v septembru zapustil en otrok, ki se v Ukrajino vrača s svojo posvojiteljico. Postopek je trenutno pri koncu. V kratkem naj bi Slavino zapustili tudi dve sestri, ki se po neformalnih informacijah vračata v Ukrajino k svoji mami, ki je ponovno dobila skrbništvo nad njima. Kot sicer poudarja Cvetka Kernel, s strani ukrajinskih oblasti še čakajo uraden dokument o tem.

Ostalih devet otrok tako še naprej ostaja v Slavini pri Postojni. Pričakuje se, da bo sklep o podaljšanju projekta za pol leta na današnji seji potrdila tudi vlada. To pomeni, da bo projekt in s tem nastanitev ukrajinskih sirot v Slavini podaljšan vsaj do 4. marca 2025.

Na začetku letošnjega leta so sicer luganske oblasti izrazile namero, da želijo sirote vrniti v Ukrajino, za ta namen pa so v sirotišnico preuredili prazno stanovanjsko hišo v regiji Zakarpatje. Temu so močno nasprotovali vsi, ki so v Sloveniji vpleteni v ta projekt. Ob tem so izpostavili, da imajo otroci v Slavini ustrezno oskrbo in podporo, predvsem pa je okolje v Sloveniji trenutno varnejše in bolj spodbudno od tistega v Ukrajini, kjer še vedno divja vojna.

Otroci so iz luganske sirotišnice v Slovenijo prišli maja 2022 in so se v tem času naučili govoriti slovensko, prav tako vsi hodijo v vrtec oz. šolo. Ob tem imajo tudi dostop do specialističnih in razvojnih ambulant, kar je bil eden izmed glavnih argumentov tistih, ki so vpleteni v projekt v Slavini, saj so opomnili, da bi imeli otroci v Ukrajini na voljo zgolj osnovno medicinsko oskrbo.

C. R., STA