Bina Štampe Žmavc: Jesen v smrčku

0
87
Jesen v smrčku; ilustracija Kristine Krhin

Prelepa zgodba Bine Štampe Žmavc o nenavadnem prijateljstvu med kužkom in štorkljo. Prvi se sprašuje kaj neki je tako vznemirljivega v vonju jeseni, da ga štorklja Ljudomila vsako leto znova zapusti in odleti v tople kraje? Tega Poldkov smrček ne zna razložiti. Rad bi šel z njo, še raje pa naj ona ostane z njim v pasji utici, vendar…. 

 

Vendar pa pernata prijateljica z nasmeškom zavrne ponudbo, da je v njegovi uti dovolj prostora za dva! Poldek bi njeno odsotnost najraje prespal kot medved, ki ga celo zimo ni na spregled. A on je pač kuža in jesen in zima mu minevata po pasje počasi, čeravno ne sedi križem tačk in pomaga drugim živalim, kjer lahko. In ko končno zadiši po pomladi, ga v smrčku že ščemi pričakovanje Ljudmiline vrnitve …

Čudne daljave neba se nam marsikdaj zdijo nepremagljive, pa če čakamo drug letni čas ali snidenje s prijateljem naslednjega dne. Marsikdaj šele ob slovesu začutimo, kako radi se v resnici imamo. Odsotnost najboljših prijateljev je lahko tudi priložnost, da sklenemo nova znanstva. In četudi smo na različnih koncih sveta, vsi gledamo isto nebo.

Ilustratorka Kristina Krhin je v peruti ptice in voh pasjega smrčka občuteno ljubko ujela nenavadno prijateljstvo, ki v pripovedi in pesmih Bine Štampe Žmavc pozna grenkobo ločitve, otožnost hrepenenja in srečo ponovnega snidenja. Kajti v naravi je vse tako, kot mora biti.

MC