Evropski dan jezikov: Pogovori se z menoj!

0
79
(Foto: Pixabay)

Evropa vsako leto na današnji dan obeležuje evropski dan jezikov. Pobuda je nastala z namenom, da bi opozorili na pomen večjezičnosti v Evropi, ohranjali jezikovno in kulturno raznolikost ter spodbujali učenje jezikov tako v šoli kot zunaj nje. Ob dnevu se bo tudi letos zvrstilo nekaj dogodkov.

 

Evropska komisija je ob dnevu pripravila dve spletni konferenci. Prva bo namenjena predstavitvi podatkov Eurobarometra o Evropejcih in njihovih jezikih in jih primerjala z rezultati raziskave iz leta 2012. Med drugim bodo predstavili nekatere države, ki so tozadevno napredovale, med njimi so Finska, Španija in Češka. Druga konferenca bo posvečena 20-letnici širitve EU, piše na spletni strani komisije.

V treh podravskih občinah, Mariboru, Slovenski Bistrici in Ormožu, bodo dan obeležili z dogodkom Pogovori se z menoj. Z akcijo želijo poudariti pomen učenja tujih jezikov, jezikovno raznolikost Evrope in učenje jezikov skozi vse življenje. Na dogodku pričakujejo več kot 200 dijakov iz osmih srednjih šol, ki bodo od jutra do opoldneva na voljo mimoidočim, da se z njimi pogovorijo v tujem jeziku. Dogodek tradicionalno izvede Zavod PIP.

Predstavništvo Evropske komisije v Ljubljani pa je dan obeležilo že v torek na dogodku, ki so ga pripravili v sodelovanju z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje ter Zavodom RS za šolstvo. Del obeleževanja je bil tudi posvet, na katerem so govorili o avtorstvu v povezavi z umetno inteligenco, o najnovejših virih v podporo učenju jezikov Evropskega centra za moderne jezike in o tem, kako sta večjezičnost in medkulturnost umeščeni v nove učne načrte za tuje jezike.

Ob tem so se z mladimi pogovarjali o učenju jezikov v šolah in vlogi umetne inteligence pri prevajanju ter predstavili najboljše šolske jezikovne projekte. Zavod za šolstvo je podelil priznanja za deset najboljših prispevkov, ki jih vzgojitelji in učitelji ob evropskem dnevu jezikov objavijo v spletnem pedagoškem forumu.

Evropski dan jezikov, 26. september, sta leta 2001 razglasila Svet Evrope in EU, da bi z njim spodbudila učenje jezikov po vsej Evropi. Na celini obstaja 225 avtohtonih jezikov, ki so večinoma indoevropskega izvora.

C. R., STA