1075 Unicefovih varnih točk za pomoč otrokom in mladim

0
575
Unicef (Foto: Anže Malovrh / STA)

Otroci in mladi v stiski se lahko po pomoč zatečejo v katero od 1075 Unicefovih varnih točk v 120 krajih po Sloveniji. Gre za varne, javno dostopne prostore, kjer usposobljeni zaposleni kot prostovoljci mladim nudijo zaščito, pomoč ali nasvet v stiski oz. jih napotijo na pristojne institucije, so sporočili iz Slovenske fundacije za Unicef.

Otroci se v Varne točke najpogosteje zatečejo, če so žrtve nasilja med vrstniki, pa tudi, če imajo težave v družinskem okolju, potrebujejo pomoč pri domači nalogi, obliž na rano, ne morejo priti domov, želijo napolniti telefon, so pozabili ključe in želijo priti v stik s starši, ali pa potrebujejo zgolj pozornost, kakšen nasvet in razbremenilni pogovor, so sporočili iz Slovenske fundacije Unicef.

Porast duševnih stisk med otroki in mladimi zaznavajo tudi Unicefove varne točke, ki so v preteklem šolskem letu zabeležile 18 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah. Takšni primeri so zajemali težave v duševnem zdravju, strah pred ocenami in šolo, medvrstniško nasilje, konflikti in težave v družini. V najmanj 59 primerih so se otroci, ki so Varne točke obiskali v šolskem letu 2021/22, znašli v manjših težavah. Slednjih je bilo še več, vendar vseh obiskov v primerih manjših težav osebje v točkah ne beleži, so zapisali v sporočilu za javnost.

“Po treh zelo negotovih letih, si otroci želimo predvsem mirno, sproščeno in varno novo šolsko leto,” je povedala Unicefova junior ambasadorka, srednješolka Izabela Škornik. Kot odrasli, se tudi otroci kdaj znajdejo v stiskah, ki se jim zdijo težke in nepremostljive, zato si za vse otroke želi, da se v težkih trenutkih ne bi počutili sami in nemočni.

Želi si tudi, da bi bili vsi mladi seznanjeni, da obstajajo prostori, kot so Varne točke, kjer se lahko pomirijo in ljudje, ki jim lahko zaupajo ter se z njimi pogovorijo.

Prav tako pa si želi, da bi jim bili tudi odrasli pripravljeni priskočiti na pomoč, kadar je to potrebno. Zelo pomembno je, da težav ne zadržujejo v sebi, saj to po navadi vodi v še večje probleme. To je po njenem mnenju tudi opomnik za odrasle, da opazijo in reagirajo ob njihovih stiskah.

Varno točko lahko otroci prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu, najbližjo pa lahko poiščejo s pomočjo zemljevida na www.varnetocke.si.

J.S., STA