(GALERIJA) 19. Slomškov dan na Ponikvi: Večja je svoboda, večja je naša odgovornost

0
571
Podelitev priznanj, 19. Slomškov dan na Ponikvi (Foto: DKPS)

Na Ponikvi pri Šentjurju je v soboto, 24. septembra, potekal 19. Slomškov dan, na katerem se bodo tradicionalno srečali učitelji, vzgojitelji in kateheti. Srečanje je letos potekalo pod sloganom Večja je svoboda, večja je naša odgovornost. Sveta maša bo v župnijski cerkvi na Ponikvi, somaševanje bo vodil pater Branko Cestnik.

Na Ponikvi so podelili tudi Slomškova priznanja in naziv častni član Društva katoliških pedagogov Slovenije zaslužnim učiteljem in katehetom. Letošnji prejemniki so Marija Prikeržnik, Anka Savelli Gaser ter Albin Vrabič. Naziv častni član Društva katoliških pedagogov Slovenije bo prejel Valentin Inzko, je zapisano na spletnih straneh društva.

V nedeljo je bilo v Mariboru začetek osrednje slovesnosti letošnje Slomškove nedelje. Župnijska občestva iz mariborske nadškofije, metropolije in širše so v mariborski stolnici ob 15. uri pripravila molitveno uro, ob 16. uri pa je potekalo somaševanje navzočih škofov in duhovnikov.

Kot je zapisal mariborski nadškof Alojzij Cvikl, je Slomškova nedelja več kot le blagohoten spomin nanj, saj želi biti najprej spodbuda, da bi se blaženemu Slomšku pogosto priporočali z velikim zaupanjem in bi tudi na ta način izpričevali svojo vero, predvsem vero v večno življenje in v občestvo svetih.

Slomškov dan je praznik učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev. Namen vsakoletnega Slomškovega dneva je povezovati učitelje, vzgojitelje, katehete in starše, moliti za blagoslov vzgojno izobraževalnega dela, vrednotiti pedagoško in katehetsko delo, približati blaženega Antona Martina Slomška Slovencem in sprejeti njegovo držo, “da s tožbami ne bomo poboljšali sveta, ampak naj vsak v svojem stanu stori, kolikor premore, in hitro bo boljši svet.”

Vsak Slomškov dan je sestavljen iz treh delov: svete maše, predavanja ter akademije s podelitvijo Slomškovih priznanj. Rdeča nit in naslov dneva sta vsako leto vzeta iz modrosti blaženega Slomška. Dan je povezovalne narave in spodbuja sodelovanje med šolo in cerkvijo.

V Sloveniji obhajamo god blaženega Antona Martina Slomška 24. septembra, Slomškovo nedeljo pa na nedeljo, ki je po datumu najbližje godovnemu dnevu. S tem dogodkom tudi na zunaj in slovesneje obeležijo Slomškov god. To je priložnost za poživljanje njegovega svetniškega lika, njegovo delo ter krepitev njegovega pomena za sodobni čas.

Pred beatifikacijo oz. razglasitvijo za blaženega je bil 24. september kot dan Slomškove smrti dan spodbude in molitve za beatifikacijo, odslej pa za kanonizacijo oz. razglasitev za svetnika.

Blaženi Anton Martin Slomšek je bil narodni buditelj, duhovnik in škof. Bil je učitelj, šolski nadzornik, vzgojitelj družin in mladih, pesnik in pisatelj, predvsem pa velik človek, ki je v našem narodu utrjeval narodno zavest in poglabljal vero. Katoliški učitelji so prepričani, da njegov lik spodbudno vpliva na vse Slovence, še posebej na vse, ki se ukvarjajo s pedagoškim poklicem.

J.S. STA