41. Stična mladih: Letos se jih je zbralo 3500

0
326
Stična mladih 2022 (Foto: Luka Kostanjevec)

V cistercijanskem samostanu v Stični je v soboto potekalo tradicionalno srečanje katoliške mladine, na katerem je bilo okoli 3500 udeležencev. Veliko so se družili med celodnevnim programom z večernim koncertom. Sveto mašo je daroval koprski škof Jurija Bizjak, nagovoril pa jih je tudi predsednik republike Borut Pahor.

Geslo letošnje Stične mladih je Izberi vihar, ki so ga snovalci festivala izbrali na podlagi izkušenj in spoznanj na področju dela z mladimi v zadnjih dveh letih. “Razmere so nas zavile v vato in ustvarili smo si lasten položaj udobja, ki nam ne pomaga rasti. Zato želimo mlade spodbuditi, da stopijo iz cone udobja in izberejo vihar, rast, življenje,” so zapisali v vabilu na festival.

 

Srečanje so začeli s pozdravnimi nagovori in mašo, ki jo je vodil koprski škof Jurij Bizjak, ki je mlade v pridigi opogumil, da stopijo iz cone udobja: »Če se hočeš naučiti plavati, moraš skočiti v morje, in če se hočeš naučiti jadrati, se moraš podati na morje: zaman se učiš jadrati na kopnem in zaman se učiš plavati po suhem!« je povedal in dodal, da je v Bogu vedno mogoče najti varen pristan. Po kosilu so sledile različne delavnice in športni turnir, zvečer pa koncert s Stična bendom.

Mlade je nagovoril tudi predsednik republike Pahor in se jim zahvalil za topel sprejem in dobrodošlico. Pozval jih je, naj skladno z letošnjim geslom srečanja pogumno in brez strahu stopajo naprej v prihodnost, ter naj nikoli ne izgubijo upanja v boljši svet.

“Še naprej varujte vrednote solidarnosti, prijateljstva, medsebojnega spoštovanja, predvsem pa vedno in povsod skrbite eden za drugega in za skupnost, saj samo skupaj lahko dosežemo vse, kar si zastavimo,” so Pahorja še povzeli v njegovem kabinetu. “Zapomnite si, na koncu vedno zmaga dobro, če ne zmaga dobro, pomeni, da še ni konec,” je sklenil.

J.S. STA