Alberto Pellai: 10 skrivnosti sreče

0
89
(Foto vir: Vida)

Knjiga Alberta Pellaia, ki je izšla pri založbi Vida v prevodu Katje Jenčič, je interaktivna knjiga o sreči, ki razkriva vse skrivnosti ravnovesja med telesom, umom in odnosi. Čustva, samospoštovanje, potrpežljivost, empatija, deljenje: igriv priročnik za otroke, s katerim lahko že od otroštva razvijajo samozavest, optimizem in vedrino.

 

Odraščanje namreč ni lahka naloga – še posebej v sodobnem času –, zato moramo otrokom pomagati na poti v odraslost: Alberto Pellai v tej prisrčni interaktivni knjigi svetuje, kako lahko otrok vsako situacijo sprejme doživeto in z ustreznim ravnovesjem med umom in odnosi. Izhaja iz stališča, da ima vsak otrok svoje posebne sposobnosti in vrline. Iz vsakega dogodka, ne glede na to, ali je pozitiven ali negativen, se lahko nekaj nauči. Knjiga s čudovitimi podobami, ki jih je ustvarila ilustratorka Sophie Fatus, tako postane dragocen priročnik za otroke: skozi igro, barvit slog in prijetno branje obravnava pomembna in temeljna vprašanja za razvoj, kot so čustva, potrpežljivost, delitev, empatija, samospoštovanje – spretnosti, ki jih je treba gojiti in uriti že od zgodnjega otroštva.

Osredotoča se tudi na pojme: skrb zase, radovednost, povezovanje z naravo, poslušanje sebe, pravica do napak. Na ta način postane vsak dogodek v življenju obvladljiv, naraven in preprost. Knjiga ima jasen izobraževalni namen. Vzgojitelji, pedagogi in starši boste ob branju odkrili, kaj vse morate upoštevati, če želite, da otrok odkrije ves svoj potencial in se razvije v samostojno, posebno in samozadostno osebo. Takoj prva skrivnost je ravnovesje med notranjostjo in zunanjostjo, druga je prepoznati, kaj čutiš, zavedati se, da te jeza, strah ali žalost hitro ujamejo v svojo mrežo, in tretja, da odkriješ, kako dragocen si. Vendar to niso vse: vseh skrivnosti je kar deset! Vse prikazujejo praktične primere in tipične situacije, ki jih odkrivate pod številnimi majhnimi okenci. V njih se zlahka prepozna vsaka družina. Vse so lepe, resnične in zanimive, a nam je bila najbolj všeč peta: pravica do nepopolnosti.

Alberto Pellai je zdravnik, razvojni psihoterapevt in raziskovalec na milanski univerzi. Leta 2004 mu je italijansko Ministrstvo za zdravje podelilo srebrni znak za zasluge na področju javnega zdravja. Njegove knjige za učitelje in starše so postale mednarodne uspešnice, prevedene so že v več kot petnajstih državah.

B. D.