Bo ta teden vendarle določen način in obseg brezplačnega samotestiranja v šolah?

0
363
(Photo: Shutterstock)

Ministrstvo za zdravje naj bi upoštevalo priporočila NIJZ, da se zagotovi možnost brezplačnega samotestiranja za šolarje, dijake in študente. Način in obseg bo določen v naslednjem tednu, čeprav je marsikdo pričakoval, da bo vse določeno že takoj po objavi strokovnih priporočil NIJZ. Na šolskem ministrstvu sicer pravijo, da bodo šole o vsem pravočasno obveščene.

Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja, ki deluje znotraj posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je prejšnji teden predstavila strokovna priporočila na področju vzgoje in izobraževanja.

Ob začetku prihajajočega šolskega leta na NIJZ tako priporočajo samotestiranje v domačem okolju šolajočim s simptomi, značilnimi za okužbo z novim koronavirusom, in tistim, ki so bili v stiku z osebo, pri kateri je bila okužba potrjena.

Prevzem kompletov za samotestiranje bo mogoč v lekarnah na kartico zdravstvenega zavarovanja, kot je to že bilo lani, podrobnosti glede količine pripadajočih kompletov testov pa še niso znane. Te bo določilo ministrstvo za zdravje. Tudi šole bodo o priporočilih pravočasno obveščene z okrožnico, so povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Testiranje vseh šolarjev in dijakov, torej tudi tistih brez simptomov, pa je predvideno v primeru drugega scenarija, torej ob povečanju števila obolelih s hudim potekom covida-19. Glede na strokovno mnenje delovne skupine bi se tako “obdobno samotestiranje” na domu izvajalo “nujno in obdobno, vsaj enkrat tedensko”.

Vprašanje, ki ostaja, pa je – se bodo v tem primeru, če bo samotestiranje potekalo doma,  res vsi testirali?

Posvetovalna skupina za spremljanja novega koronavirusa se bo v teh dneh najbrž spet sestala in obravnavala strokovne usmeritve za pripravljenost in odzivanje na novi koronavirus za jesen in zimo v Sloveniji.

J.S., STA