Brezplačna šolska kosila šele od 1. septembra 2027?

0
173
(Foto: Freepik)

Poslanci so danes obravnavali koalicijski predlog novele zakona o šolski prehrani, ki omogoča brezplačno kosilo učencem iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda, vendar šele od 1. septembra 2027. Noveli so podporo napovedali tako koalicijski kot opozicijski poslanci.

Predlog novele zakona o šolski prehrani je v obravnavo DZ predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Borutom Sajovicem (Svoboda). Dopolnilno obrazložitev predloga novele zakona je v imenu predlagateljev podal poslanec Svobode Lenart Žavbi. Kot je spomnil, je DZ pred enim letom sprejel novelo zakona o šolski prehrani, s katero so omogočili brezplačna šolska kosila za vse učence od 1. septembra 2027.

V prehodnem obdobju pa so še dodatno dvignili polno oziroma polovično subvencijo kosila, ki pripada učencem iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo presega zgornjo mejo 4. dohodkovnega razreda in ne presega zgornje meje 5. dohodkovnega razreda, je dejal.

Kot je pojasnil, današnji predlog zakona omogoča, da ta pravica za oba dohodkovnega razreda velja tudi v letih 2026 in 2027, ker je pri obravnavi prejšnjega zakona prišlo do neskladja v členih. Tako je zdaj določeno, da učencem iz družin s povprečnim mesečnim dohodkom v 5. dohodkovnem razredu subvencija v višini 50 odstotkov cene kosila pripada do 1. septembra 2027. Za učence iz družin z nižjim povprečnim mesečnim dohodkom pa je subvencija kosila v višini cene kosila predvidena do 1. septembra 2026 oziroma se podaljšuje do 1. septembra 2027.

Tomaž Lisec (SDS) je napovedal podporo noveli zakona, a hkrati opozoril, da je bila današnja razprava skoraj nepotrebna, ker so ravno na to, kar ta zakon sedaj rešuje, leta 2023 tudi opozorili, da bo leta 2026 nastala pravna praznina.

Ker gre pri današnjem predlogu zakona le za tehnični popravek v dobro otrok, ga bodo v NSi, kot je napovedala Iva Dimic, podprli.

C. R., STA