Cene vrtcev bodo poskočile! – Obalni sindikat v vzgoji in izobraževanju vlado poziva k nujni ureditvi razmer v vrtcih

0
132
Fotografija je simbolična (Foto: Pixabay)

Sindikat delavcev v vzgoji in izobraževanju Obalne sindikalne organizacije – KS 90 vlado poziva k nujni ureditvi razmer v predšolski vzgoji oziroma v vrtcih, saj nas v nasprotnem čaka hud pritisk na cene vrtcev, ki jih bodo najmočneje občutili prav starši ter njihovi otroci, so zapisali v pozivu premirju Robertu Golobu.

 

V sindikatu so bili po sprejemu zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, ki je uredil stanje hudega pritiska cen na stroške v vzgoji in izobraževanju, presenečeni, da se nobeni ukrepi urgentnega zakona ne nanašajo na predšolsko vzgojo oziroma vrtce.

Interventna zakonodaja tako po navedbah sindikata ni prinesla rešitev za hude pritiske cen na vrtce, čeprav je zakon sorodno problematiko uredil za šole, saj je omejil rast cen malic za učence in dijake in zajezil rast cen oskrbnin dijaških in študentskih domov.

“Za zajezitev stroškov prehrane in oskrbnine v vrtcih pa vlada ni storila nič. Ta sektor je bil v ukrepih, kljub enakim težavam zaradi hudih pritiskov draginje, popolnoma spregledan,” so prepričani v sindikatu.

Zato v veri, da je zakon zgolj nenamerno spregledal ta pomemben steber vzgoje in izobraževanja, ki skrbi za naše najmlajše, sindikat apelira na Goloba, da se najdejo rešitve za ureditev tega pomembnega problema podfinanciranja vrtcev. V nasprotnem se bo zgodil hud pritisk na cene vrtcev, ki jih bodo najmočneje občutili prav starši ter njihovi otroci, česar si “v socialni državi v času najhujše draginje ne bi smeli želeti oziroma tudi ne bi smeli privoščiti”.

V sindikatu si želijo, da se predšolska vzgojo obravnava na enak način kot druge dele javnega sektorja tako, da se omilijo učinki draginje na vrtce in s tem učinkovito prepreči prelivanje stroškov na starše najmlajših otrok. S tem pa se zagotovi tudi finančno stabilnost tako samim vrtcem kot tudi vsem zaposlenim v predšolski vzgoji, so še dodali v sindikatu.

J.S., STA