Črnomelj: Vlada ni sposobna zagotoviti računalniške opreme za osnovno šolo v Loki

0
283
Gradnja osnovne šole v Loki (vir: Občina Črnomelj, foto: Jani Pavlin)

V Črnomlju se zelo veselijo nove osnovne šole v Loki, vrata bo odprla 1. septembra. Sredstva za gradnjo šole je odobrila vlada Janeza Janše. Zdajšnja vladajoča koalicija (Svoboda, SD in Levica) pod vodstvom Roberta Goloba pa ni sposobna zagotoviti niti opreme oz. denarja za nakup računalniške opreme, ki jo v šoli nujno potrebujejo.

 

Vladni računalniki že mesece stojijo v skladišču. Ko so iz OŠ Loka zaprosili za njih, jim niti odgovorili niso. Zdaj šola prosi starše, naj pomagajo, donirajo – da bodo jeseni lahko začeli s poukom v novih prostorih.

Iz zapisnika 2. seje Sveta staršev OŠ Loka z dne 30. maja 2023 je razvidno, da bodo zbirali donacije za opremo tako nove računalniške učilnice kot v ostalih prostorih. Na podlagi sklepa je šola vsem staršem poslala prošnjo za donatorska ali sponzorska sredstva za nakup računalniške opreme za OŠ Loka – da bi lahko zagotovili računalnike, tablice, interaktivne zaslone ter drugo potrebno opremo.

Potrebujejo 24 prenosnikov za mobilno računalniško učilnico, 24 tablic, 29 računalnikov za računalniško učilnico in interaktivne zaslone za učilnice. Starše prosijo, da prispevajo po svojih zmožnostih.

Dopis oz. prošnja vodstva šole staršem in donatorjem:

Sklep 2. seje Sveta staršev OŠ Loka z dne 30. maja 2023:

Izsek iz zapisnika Sveta staršev OŠ Loka Črnomelj

Gre res za škandal. Ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh (do volitev SD, nato posvojena v Svobodo), je namreč že pred časom kupilo 13.000 računalnikov v vrednosti 6 milijonov evrov. Večina teh se nahaja v skladišču v Logatcu, kjer za skladiščenje mesečno plačujejo okoli 2600 evrov.

Računalnike na bi razdelili (tudi občinam in šolam), vendar jim tudi to ne gre. Še več. Šola je zaprosila za te računalnike, vendar niso dobili niti odgovora.

Gradnja osnovne šole v Loki, Črnomelj (vir: arhiv)
A. L./ Moja Dolenjska