Črnomlju končali statično sanacijo stavbe nekdanjega dijaškega doma

0
102
Črnomelj (Foto: Wikimedia)

V Črnomlju so končali lani začeto statično sanacijo stavbe nekdanjega dijaškega doma. Gre za nekaj več kot milijonsko naložbo, ministrstvo za kulturo je zanjo prispevalo skoraj 325.000 evrov, črnomaljska občina bo pokrila preostanek v znesku skoraj 600.000 evrov. Dodatne stroške vgradnje jaška za dvigalo so skupaj pokrile vse belokranjske občine.

 

Šlo je sicer za sanacijo stavbe do prvega nadstropja, sanacijo sanitarij prvega in drugega nadstropja in za vgradnjo dvigalnega jaška, so ob nedavnem končanju naložbe sporočili s črnomaljske občine.

Pritlične prostore so namenili črnomaljski knjižnici. Ta jih že uporablja, v nadstropju pa je dodatne prostore dobila Osnovna šola Milke Šobar – Nataše oz. šola s posebnim programom vzgoje in izobraževanja z nižjim izobrazbenim standardom.

Prenovljene šolske prostore prvega nadstropja bodo opremili do začetka novega šolskega leta. Denar za nakup potrebne opreme bodo skupaj zagotovile vse tri belokranjske občine oz. občine Črnomelj, Metlika in Semič.

Osnovno šolo Milke Šobar – Nataše obiskuje približno 80 otrok. Ker je njihovo število zadnja leta zraslo, pa bodo z dodatnimi prostori rešili njeno prostorsko stisko. Ta šola sicer v omenjeni večnadstropni stavbi že zaseda enega od gornjih nadstropij.

V stavbi so prenovili tudi sanitarije drugega nadstropja, ki ga uporablja črnomaljski Mladinski center BiT, so še sporočili s črnomaljske občine.

Gre sicer za več desetletij staro zgradbo, ki je bila po ugotovitvah izdelane potresne analize Gradbenega inštituta ZRMK potrebna seizmične sanacije, je črnomaljski župan Andrej Kavšek pojasnil.

Stavba nekdanjega črnomaljskega dijaškega doma je zaščitena kot kulturni spomenik, je še opozoril župan.

C. R., STA