Danes je dan varne rabe interneta: Med najbolj ranljivimi so otroci

0
341
Internet in socialna omrežja (Foto: Pixabay)

Varnost na spletu je dolžnost in odgovornost vseh uporabnikov, na notranjem ministrstvu opozarjajo pred dnevom varne rabe interneta, 7. februarjem, ki bo v Sloveniji tokrat osredotočen na problematiko neprimernih spletnih vsebin. Med najbolj ogroženimi uporabniki spleta so otroci, zato morajo biti starši še posebej pozorni.

Internet je odličen prostor za igro, učenje in povezovanje otrok in mladostnikov. Pametne naprave imajo ogromno prednosti, kot so lažje izobraževanje, vzpostavljanje družbenih stikov in informiranje. Vendar pa s sabo prinašajo veliko možnosti za različne vrste zlorab in nasilja. Vsi otroci, ki uporabljajo internet, lahko zaradi svojih najrazličnejših dejavnosti na spletu zaidejo v tvegan in nevaren položaj.

Otroci lahko zaradi svoje mladosti in neizkušenosti med uporabljanjem različnih aplikacij, družbenih omrežij, elektronske pošte, spletnih strani, forumov in igranja računalniških iger postanejo žrtve različnih spletnih zlorab. Na teh omrežjih so namreč tudi ljudje, ki izkoriščajo ranljivost otrok, da bi pridobili protipravno premoženjsko korist ali jih zlorabili, opominja ministrstvo, ki pri tem k večji aktivnosti poziva starše. “Starši morajo tu odigrati veliko vlogo, predvsem pri preventivi pred spletnim nasiljem in spletnimi spolnimi zlorabami svojih otrok,” so opozorili na ministrstvu za šolstvo.

Zagotovili so, da so preventivno delovanje ter preiskovanje, odkrivanje in pregon spolnih zlorab na spletu ena od prednostnih nalog policije tudi v letošnjem letu. Spolna zloraba otrok je eno najtežjih kaznivih dejanj, ki pri žrtvah pušča daljnosežne in resne življenjske posledice. V zadnjih letih, zlasti med epidemijo covida-19, se je število prijav zaznanih spolnih zlorab otrok na spletu povečalo, kljub temu pa velik del zlorab ostaja neprijavljen.

Za učinkovit boj proti spolni zlorabi in izkoriščanju otrok na spletu imajo osrednjo vlogo ponudniki internetnih storitev. Preiskovalci namreč ne morejo izvajati učinkovitih preiskav brez tesnega sodelovanja s ponudniki, ki so najboljši za odkrivanje primerov spolne zlorabe otrok na svojih platformah.

Spolna zloraba otrok lahko poteka tako v fizičnem kot v spletnem okolju, a danes večino teh primerov vsaj delno zaznamuje splet, tako denimo spletna izmenjava gradiv, ki prikazuje zlorabe, in ogledovanje gradiv, ki lahko vodi v fizične zlorabe otrok. Glavnino primerov spolnih zlorab otrok obravnavajo na podlagi prostovoljnih prijav spletnih ponudnikov.

Slovenski kriminalisti in policisti so vključeni v različne preventivne programe, tako v mednarodnem okolju denimo v preventivno akcijo Say no! oziroma v slovenskem prevodu Reci ne!, ki opozarja na spolne zlorabe otrok prek interneta. V sklopu tega imajo zlasti predavanja za ravnatelje srednjih in osnovnih šol ter vrtcev, sodelujejo pa tudi s predavanji po posameznih šolah za učence, učitelje in šole.

Razkrite pasti interneta v Sloveniji

Policija je lani obravnavala 163 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, ki zajemajo kazniva dejanja spolne zlorabe na internetu. V teh kaznivih dejanjih je bilo 95 žrtev, ki še niso dopolnile 18. leta starosti. Med osumljenci so bili tudi otroci, ki jih je bilo 59.

Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji internet v prvem četrtletju preteklega leta uporabljalo 89 odstotkov prebivalcev, med mladimi pa je bil ta delež 99-odstoten. Največ prebivalcev, 80 odstotkov, je internet uporabljalo za pošiljanje ali prejemanje e-pošte. Med tistimi, ki interneta ne uporabljajo, jih 42 odstotkov nima veščin za uporabo.

Dan varne rabe interneta, ki ga organizira Evropska mreža centrov za varnejši internet Insafe na pobudo Evropske komisije, je vsako leto v torek v drugem tednu februarja. Prvič so dan obeležili leta 2004 v 14 državah, nato se je število sodelujočih držav povečevalo in do danes doseglo približno 180. Slovenija se je obeleževanju dneva pridružila leta 2006.

Z.P., STA