Forbes 2022: Pet najbolj iskanih poklicev v prihodnjih letih

0
218
(Foto: Pixabay)

Kaj naj študiram? Revija Forbes je objavila raziskavo o najbolj iskanih poklicih v prihodnjih letih.

 

Pandemija je spremenila svet. Če je bila izbira kariere že prej zapletena, je v času pandemije še težji proces. Čeprav ni lahko napovedovati, kateri poklici bodo v prihodnjih letih bolj uspešni, je revija Forbes objavila ta seznam:

1 Zdravstvena oskrba

Čeprav že leta primanjkuje usposobljenih medicinskih sester, bolničarjev in zdravnikov, je pandemija stanje še poslabšala in ne samo zaradi visokega števila obolelih in umrlih. Raziskave kažejo, da več kot tretjina zdravstvenih delavcev razmišlja, da bi opustili ali zamenjali poklic. To je razlog, da Forbes meni, da bo zdravstvena oskrba zelo iskano področje v prihodnosti

2 Informacijsko-komunikacijska tehnologija

Informacijsko-komunikacijska tehnologija je že dolga leta rastoče področje. Med pandemijo se je še posebno osredotočila na delo na daljavo, razvoj pametnih telefonov in računalnikov pa je povečal povpraševanje po razvijalcih programske opreme in aplikacij. Tako iskan je ta poklic, da podjetja sedaj zaposlujejo celo tiste, ki so se naučili po spletu in nimajo diplome.

3 Upravljanje dobavne verige

Panično nakupovanje, ki se je začelo pred lanskim zaprtjem, je spremenilo načine dostave, na katere so se trgovci dolgo zanašali. Delovna mesta na tem področju vključujejo nabavnega agenta, logističnega analitika in vodjo distribucije. V  upravljanju dobavne verige je veliko industrijskih inženirjev. Če ti je všeč matematika ali statistika ter želiš, da sistemi delujejo učinkovito, je to področje zate.

4 Finančno upravljanje

Forbes pričakuje, da se bo povpraševanje za poklice tega področja v naslednjem desetletju povečalo za 15%. Finančni menedžerji analizirajo sroške in prihodke podjetij, hkrati pa iščejo načine za povečanje dobička. Velika podjetja pogosto iščejo osebe z magistrsko izobrazbo.

5 Aktuarji in statistiki

Aktuarji so v prejšnjem desetletju dosegli skoraj 20-odstotno rast. Večina dela za zavarovalnice na podlagi statistike. Statistiki imajo podobno vlogo za podjetja, saj analizirajo podatke in načrtujejo prihodnjo prodajo in dobiček. Pričakuje se, da bodo aktuarji in statistiki do leta 2030 imeli 30-odstotno rast zaposlenosti.

Piše: Jože Jan

Vir: El Tiempo, Kolumbija