Ignac Schmidt: Barve življenja

0
466
(Foto: vseknjige.si)

Ignac Schmidt je klinični psiholog, ki v svoji peti knjigi s podnaslovom O sreči, tesnobi in depresiji v barvni lestvici predstavi depresijo. V uvodu nas seznani s pojmom in nesluteno razsežnostjo bolezni, ki v aktualnem času doživlja eksponenten razmah. Depresija je namreč med najbolj uničujočimi psihiatričnimi motnjami.

Po podatkih WHO je v starostni skupini od 15 let do 44 let vodilni vzrok invalidnosti. Okoli 70 odstotkov oseb z depresijo nikoli ne dobi pomoči. Pri okoli 80 odstotkih oseb z depresijo je prizadeto vsakodnevno delovanje, še posebej na delu. Kapitalistični pogled na depresijo poudarja izgubo delovnega časa, padec produktivnosti, absentizem, brezposelnost in velike stroške. Statistika predpisovanja antidepresivov je osupljiva, številke pa le naraščajo. Avtor se v knjigi sprašuje, kako da depresijo srečujemo povsod okrog nas, pri znancih, prijateljih, sodelavcih, klientih vseh starosti, da polni medije vseh vrst, o depresiji govorijo romani  in filmi.

V 23 poglavjih je nanizanih nekaj najpomembnejših področij in primerov depresije, dopolnjenih z naslovi knjig in filmov, ki obravnavajo problematiko, piše v opisu knjige. Avtor bralcem obravnavano tematiko še dodatno predstavi z risbami, ki so mu jih narisali klienti v njegovi dolgoletni praksi. V sklepnih poglavjih ponudi tudi možnosti izhodov iz težav, tukaj najdemo načine pomoči in samopomoči. Knjiga, ki je pred kratkim izšla pri založbi Pivec, se zaključi z mislijo: »Vedno gre za svetlobo in temo. Ko se svetloba dneva umakne temi noči, z užitkom globoko vdihnite, dovolite si to in se zavejte, da ste se pretolkli skozi še en dan. Jutrišnji bo že nekaj drugega.«

Ignac Schmidt je sicer otroški klinični psiholog, ki se je dolgo vsakodnevno srečeval z otroki in mladostniki, ki so jih morile motnje vseh vrst, pa tudi z njihovimi starši, učitelji, svetovalci in vsemi, ki so v stiku z otroci z motnjami. Znan je po tem, da je uvedel nov odvisnosti od spletnih omrežij in ga imenoval digitalni avtizem. Knjigi Ignaca Schmidta, ki pri založbi Pivec že pohajata in ju kmalu ne bo več mogoče kupiti, sta Ime mi je jeza / Mladostnikovo iskanje identitete, ki je zbirka tridesetih zgodb mladostnikov s strokovnim komentarjem kliničnega psihologa, in Drama je biti starš vesoljca, ki se ukvarja z motnjami avtističnega spektra.

J.S.

Knjigo lahko naročite TUKAJ.