Irena Svetek: Beli volk

0
99
(Foto: Pixabay)

Pri Beletrini je izšel Beli volk, nova psihološka kriminalka Irene Svetek, druga v seriji po lanski uspešnici Rdeča kapica po kateri se bo snemala televizijska serija v produkciji medijske hiše Pro Plus.

Tokrat je okvir zgodbe močno vpet v staroslovansko mitološko izročilo,  dogaja se v Beli Krajini in Kočevskem rogu. Avtorica Irena Svetek ob tem zapisala: »Preden sem začela pisati roman Beli volk, sem veliko brala o staroslovanski mitologiji. Vedno me je namreč zanimalo, kako to, da tako malo vemo o njej, saj gre za izjemne zgodbe, ki so del naše kulturne dediščine in navsezadnje našega geografskega prostora. Porodila se mi je ideja, da jih vpnem v kriminalni okvir, iz slovanskih vegetacijskih bogov naredim junake in jih popeljem v današnji čas. Za milje romana sem izbrala Belo krajino in Kočevsko, saj se mi ti dve pokrajini zdita izjemno magični, vsaka na svoj način, Bela krajina simbolizira pomlad in poletje, Kočevsko pa jesen in zimo, kar je ključno za pripoved. Bralcu sem želela približati vsebino staroslovanske mitološke preteklosti in na ta način osvetliti zgodbe, za katere mislim, da je pomembno, da jih poznamo.«

(Foto: Pixabay)

Irena Svetek (1975) je doktorirala na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, so zapisali pri založbi Beletrina o avtorici. Za prvi roman Od blizu je leta 2004 prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za knjižni prvenec in nominacijo za kresnika. Napisala je še romana Sedmi val (2011) in Zaspi, mala moja, zaspi (2014), zadnja leta pa se ukvarja predvsem s scenaristiko; napisala je scenarij za celovečerni film Skupaj, scenarije za nadaljevanke in nanizanke MameVeč po oglasih, Ena žlahtna štorija, Česnovi … Leta 2021 je izdala Rdečo kapico, prvo v seriji psiholoških kriminalk. Roman je postal uspešnica, po kateri se bo snemala tudi televizijska serija. Drugi roman iz serije je Beli volk in ga prav tako pričakujemo na malih zaslonih.

C.R.