Jordan Shapiro: “Otroku daj mobilni telefon med 7. in 9. letom”

0
477
Jordan Shapiro (Foto: Wikimedia)

Španski dnevnik El País je objavil intervju z ameriškim strokovnjakom in raziskovalcem, ki zagovarja zgodnjo uporabo tehnologije. Pri nas v Sloveniji se sicer zagovarja kasnejša uporaba lastnega mobilnega telefona pri otrocih.

 

Američan Jordan Shapiro je strokovnjak za digitalno pismenost, raziskovalec v centru Joan Ganz Cooney, profesor na univerzi Temple v Philadelphiji in avtor knjige »Novo otroštvo: Vzgoja otrok za uspeh v povezanem svetu«. Na forumu za izobraževanje WISE v Katarju se je za dnevnik El País z njim pogovorila Elisa Silió:

El País: Inženirji iz Silicijeve doline z razliko od vas ne želijo, da bi se otroci od malih nog seznanili z novimi tehnologijami.

Shapiro: Ni jih toliko, to je čista anekdota. Vse v življenju ima dobro in slabo plat in o tem je treba govoriti in vzgajati zelo zgodaj na premišljen in primeren način. Ko smo mi bili majhni, večina današnje tehnologije ni obstajala, zato ne vemo, kako bi o njej govorili in vzgajali.

El País: Kdaj se naj tehnologija začne uporabljati ?

Shapiro: Večina staršev svojim otrokom podari pametni telefon okoli 13. leta, ko je za to najmanj primeren čas. Vse, kar je povezano z videzom, priljubljenostjo… je na mobilnem telefonu! Telefon morate dati otroku, ko še posluša smernice in nasvete staršev. Pri sedmih ali devetih letih otrok reče: »Ja mama, ja oče, naredil bom, kar mi rečeš.« Ko je star 13 let, ti odgovori: »Ne veš, o čem govoriš.«. S tem ne rečem, da mora tri-letni otrok imeti Instagram. Ko sem bral o Stevu Jobsu (ni hotel, da bi njegovi otroci uporabljali tehnologijo), sem pomislil: on je zadnja oseba, ki bi jo prosil za nasvet o vzgoji otrok. Prej bi šel k zdravniku, vzgojitelju, duhovniku… ne pa k nekomu, ki dela telefone.

El País: V nekaterih šolah omejujejo uporabo telefonov in tablic.

Shapiro: Pred stoletji nikogar ni zanimalo, da ljudje ne znajo pisati, dokler ni prišla tiskarna. Mnogo kraljev ni znalo pisati. Prepričanje, da mora človek brati in pisati je nova in je fantastična. Ne razumem pa, da bi morali ohraniti način, kako smo brali in pisali pred sto leti in ga ne prilagoditi sedanjim razmeram. To je noro. Pozabljamo, da je del izobraževanja učenje druženja, življenja v sedanjem kontekstu. V učilnici te učijo biti tiho, biti pozoren na pouk, vendar pa te ne učijo ustrezne uporabe tehnologije. Svojim učencem pogosto rečem, naj na telefonu pogledajo v slovar in se naučijo kakšne nove besede. Bo morda kdo o njih pogledal Instagram? Seveda, vendar to ni problem tehnologije.

Prevod in priredba: Jože Jan

Vir: El País, Španija