“Kampanja Lunine vile: Če prijaviš, lahko ustaviš!”

0
150
(Foto: Pixabay)

Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki ga obeležujemo danes, je namenjen ozaveščanju o stiskah otrok, ki so preživeli spolno zlorabo in potrebujejo pomoč. Lunina vila s kampanjo Če prijaviš, lahko ustaviš! opozarja na pomen pravočasne prijave spolnega nasilja nad otroki.

 

Na pobudo Slovenije je leta 2017 Svet Evrope 18. november razglasil za evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, so v sporočilu za javnost zapisali pri Lunini vili, Inštitutu za zaščito otrok.

Kot so izpostavili, evropske raziskave kažejo, da v otroštvu spolni napad doživi od 10 do 20 odstotkov otrok, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa je žrtev spolne zlorabe vsaka peta deklica in vsak sedmi deček.

Izsledki raziskave IPSOS o spolnem nasilju nad otroki ter spolnih zlorabah otrok, ki je leta 2020 nastala v sodelovanju z ministrstvom za pravosodje ter EU, kažejo, da je skoraj vsak peti Slovenec in Slovenka v otroštvu doživel oz. doživela katero od oblik spolnega nasilja, pa je v sporočilu za javnost izpostavilo Društvo SOS telefon. V okviru omenjene raziskave je zaskrbljujoč podatek, da je bil vsak šesti storilec spolnega nasilja mlajši od 18 let. “Medvrstniško spolno nasilje je neraziskano področje, tako na ravni pojavnosti kot tudi razširjenosti,” so opozorili v društvu.

Po njihovih navedbah imajo v obdobju otroštva in mladostništva poleg družine pri prepoznavanju in reševanju spolnega nasilja pomembno vlogo tudi vzgojno-izobraževalne institucije. Potrebne so dobre preventivne in intervencijske strategije v vrtcih in šolah za zmanjšanje spolnega nasilja, vendar je za to najprej treba izobraziti vse pedagoške delavce za prepoznavanje in odzivanje na spolno nasilje, menijo.

Ena izmed možnih strokovnih pomoči je tudi Barnahus oz. Hiša za otroke kot vodilni evropski model za obravnavo otrok in mladostnikov z izkušnjo spolne zlorabe. Pri Svetu Evrope so pojasnili, da je glavni namen hiše za otroke Barnahus usklajevanje sočasnih kazenskih preiskovalnih postopkov in postopkov za zaščito otroka ter podpora otrokom, ki so žrtve ali priče nasilja. V letu 2022 je uradno odprla svoja vrata tudi Hiša za otroke v Sloveniji.

Pomembno vlogo modela Barnahus je pred evropskim dnevom za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanje izpostavila tudi generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić. “Ko gre nekaj narobe – na kar otrok pogosto nima vpliva – otroci ne potrebujejo podpore brezoblične in razdrobljene države, temveč prijazno, usklajeno in osebno oskrbo, ki jih ne bo prestrašila, ustrahovala ali odtujila, zaradi katere se ne bodo znova počutili kot žrtev. Model Barnahus se je izkazal za učinkovit pravosodni odziv, ki je primeren,” je povedala.

Pri Lunini vili so ob tem opozorili, da večina nasilja, predvsem pa družinskega nasilja še vedno ostaja neprijavljena. Na pomen pravočasne prepoznave in prijave spolnega nasilja nad otroki opozarja s kampanjo Če prijaviš, lahko ustaviš!, v okviru katere lahko posameznik otrokom, ki so prestali spolno zlorabo, pomagajo z nakupom medvedka, poslanim SMS-sporočilom z vsebino PRISPEVAM5 na številko 1919 ali nakazilom na TRR račun Lunine vile.

V ljubljanskem nakupovalnem središču Supernova na Rudniku je do 24. novembra na ogled interaktivna vitrina z velikim medvedkom, kjer lahko mimoidoči s pritiskom na gumb slišijo pretresljive zgodbe, ki jih medvedku zaupajo otroci, in s katerimi se vsakodnevno srečujejo strokovnjaki Lunine vile. Hkrati lahko mimoidoči posnamejo tudi sporočilo za vse otroke, ki doživljajo nasilje.

Z. P. , STA