Karitas tudi letos organizira letovanja za socialno ogrožene otroke, tudi za otroke iz Ukrajine

0
115
(Foto: Pixabay)

Karitas je včeraj začela prvi teden letovanj za slovenske socialno ogrožene otroke, mladostnike in družine. Eno izmed največjih letovanj predstavljajo Počitnice biserov v Portorožu. Večina letovanj poteka v Portorožu, v manjšem obsegu pa tudi na Rakitni in v Soči. Nekaj letovanj pa bo letos tudi za otroke in družine iz Ukrajine.

Kot so sporočili iz Karitasa, bodo letos poletje polepšali skupaj več kot 800 socialno ogroženim otrokom ter tudi številnim družinam, sodelovalo pa bo tudi prek 100 mladih prostovoljcev animatorjev.

Animatorji, voditelji tednov ter kuharji in člani tehničnih ekip so se več mesecev srečevali na predavanjih in delavnicah, da so se čim bolje spoznali med sabo in se pripravili na počitnice. Nekateri so jih že sami obiskovali kot otroci oz. udeleženci, sedaj pa želijo to dragoceno izkušnjo omogočiti novim generacijam otrok, ki prihajajo na počitnice.

Vsak dan je zato zapolnjen z najrazličnejšimi dejavnostmi, od telovadbe in ogleda vsakodnevne jutranje dramske igrice, prek kopanja v morju, vožnje z ladjico in zanimivih delavnic, do tematskih večerov in obiskov različnih gostov, med njimi tudi znanih osebnosti ter glasbenih skupin. Skupaj se trudijo otrokom pričarati čim lepši teden, v katerem lahko pozabijo na stiske, s katerimi se nekateri med njimi v domačem okolju srečujejo vsak dan.

Otroci prihajajo iz materialno ogroženih družin in družin, ki se soočajo z drugimi stiskami, kot so smrt staršev, razveza, različne zlorabe in bolezen v družini. V manjši meri so vključeni tudi otroci s posebnimi potrebami.

Otroke izberejo lokalne Karitas, ki so z družinami v stiku v sklopu rednih pomoči, pri čemer imajo prednosti tisti, ki tovrstne priložnosti še niso bili deležni ali pa so njihove okoliščine take, da je potreben odmik in podpora v programu strokovno vodenih letovanj. Počitnice povezujejo otroke različnih starosti, narodnosti in ver, kar bogati njihove izkušnje in medsebojna prijateljstva, navajajo na Karitas.

Dejali so tudi, da so se pravkar končale Mavrične počitnice, ki so se prav tako dogajale v Portorožu in polepšale poletje 120 otrokom. Krajši program za 30 socialno ogroženih otrok je že potekal v dveh terminih v koči youngCaritas na Rakitni. Med julijem in avgustom poteka tudi letovanje družin v Sončni hiši v Portorožu, v Domu Karitas v Soči pa se vsakoletno odvijajo počitnice otrok in družin.

V času poletnih počitnic Škofijska karitas Celje pripravlja poletni počitniški program za socialno ogrožene otroke od 1. do 8. razreda osnovne šole. Župnijska karitas Beltinci pa že 25 let organizira strokovno vodene počitniške dni v Ankaranu, ki so namenjeni socialno ogroženim otrokom iz Pomurja.

Letošnje poletje je zagotovo drugačno za številne otroke, ki so v iskanju zavetja pred vojno v Ukrajini prispeli v Slovenijo. Številni med njimi se bodo septembra vključili v slovenske šole. Da bi jim na prijazen način ter skozi igro približali slovenski jezik in kulturo ter hkrati omogočili lepo in kakovostno preživet delček poletja, zanje youngCaritas avgusta organizira poletni tabor.

V sodelovanju z ukrajinskim veleposlaništvom v Sloveniji bodo v koči youngCaritas na Rakitni organizirani tudi Počitniški dnevi za ukrajinske družine z otroki. V drugi polovici avgusta pa bo v sodelovanju s Caritas Spes iz Ukrajine v Slovenijo na letovanje, ki bo namenjeno razbremenitvi od vojnih travm, prišel avtobus otrok s spremljevalci.

J.S., STA