Kateri sta izbrani knjigi projekta Rastem s knjigo

0
214
(Foto: Pixabay)

Šolski in mladinski knjižničarji so se seznanili z izbranima knjigama, ki sta izšli v okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo za novo šolsko leto. Za letošnje šolsko leto sta bili izbrani knjigi Reformatorji v stripu avtorja Boštjana Gorenca – Pižame in ilustratorja Jake Vukotiča ter Balada o drevesu Mateje Gomboc.

S projektom Rastem s knjigo Javna agencija za knjigo RS (JAK) poskuša spodbuditi osnovnošolce in srednješolce k branju mladinskega leposlovja domačih avtorjev in obiskovanju splošnih knjižnic. Ena knjiga je namenjena sedmošolcem, druga dijakom prvega letnika.

Kot je pojasnila vodja projekta Tjaša Urankar z JAK, knjigi izbere projektna skupina prek razpisa. Dostavijo ju splošnim knjižnicam po Sloveniji, kjer jo učenci in dijaki dobijo ob spoznavanju knjižnice in njene organiziranosti. Pri tem je po njenih besedah pomembno, da knjigo, ki jo dobijo v dar, tudi preberejo. Izbrani avtorji pa se zavežejo, da ob tej priložnosti obiščejo katero od šol.

Projekt Rastem s knjigo na JAK pripravljajo v sodelovanju z ministrstvoma za kulturo ter za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo, Združenjem splošnih knjižnic, Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije, Društvom slovenskih pisateljev ter Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana, kjer so letošnji knjigi predstavili v okviru strokovnih sred.

V novem šolskem letu bo projekt za osnovne šole potekal 17. po vrsti ter 13. po vrsti za srednje šole. Z njim po besedah Tjaše Urankar zahajajo tudi v zamejstvo – na Koroško, v Trst in Pomurje. Začel se je sicer leta 2010, ko je bila Ljubljana svetovna prestolnica knjige.

Reformatorji v stripu, ki so s pomočjo jezikoslovca Kozme Ahačiče izšli pri zavodu za kulturo, izobraževanje in šport Škrateljc, skozi ilustracije predstavljajo prelomne točke slovenske kulture, zgodovine in književnosti. Balada o drevesu je roman, ki je izšel pri založbi Miš. Napisan je kot prvoosebna pripoved gimnazijke Ade, ki se sooči s samomorom svojega fanta.