Krizni center za najmlajše otroke v Mariboru

0
158
V Mariboru so odprli krizni center za otroke do šestega leta starosti, s čimer sta v Sloveniji vzpostavljena dva taksna centra. (Foto: Andreja Seršen Dobaj)

V Mariboru so 17. marca odprli krizni center za otroke do šestega leta starosti, s čimer sta v Sloveniji vzpostavljena dva takšna centra. Za takojšnje namestitve bo odprt 24 ur na dan vse dni v letu in ima deset postelj. Prva dva otroka je sprejel že dan po odprtju, kar je besedah ministra Luke Mesca dokaz, da je njegova vzpostavitev nujno potrebna.

V Sloveniji je bil doslej le en krizni center za otroke do šestega leta starosti. V okviru Centra za socialno delo (CSD) Ljubljana deluje v Grosupljem in se imenuje Krizni center za otroke Palčica, medtem ko se novi, mariborski imenuje Krizni center za otroke Palček.

Namen takšnega centra je nudenje začasne namestitve otrokom do šestega let starosti, ki so iz različnih razlogov ostali brez starševske skrbi ali jih je zaradi ogroženosti nujno treba umakniti iz primarne družine. Doslej so vse mlajše od šestih let, ki so potrebovali takšno pomoč, nameščali v Grosupljem, zdaj pa bo severovzhodno Slovenijo pokrival center v Mariboru.

“Izkušnje zadnjih dveh let so pokazale, da je kapaciteta enega kriznega centra za vso Slovenijo premajhna,” je ob odprtju pojasnila direktorica CSD Maribor Marjana Bravc. Povedala je, da so bili pred dvema letoma soočeni s primerom, ko so morali triletnega otroka zaradi polnega centra v Grosupljem namestiti v Krizni center za otroke in mladostnike, kamor sicer nameščajo stare od šest od 18 let. “Seveda smo popolnoma poskrbeli zanj, a takrat je začel svetiti rdeči alarm, da je nujno treba nekaj narediti,” je dodala.

Marca lani je CSD Maribor ob podpori ostalih centrov za socialno delo v regiji podal pobudo državnim oblastem za vzpostavitev dodatnega kriznega centra za najmlajše, nato pa poiskal prostor v stanovanjski hiši v Bresternici pri Mariboru. Opremili so jo s privarčevanimi sredstvi CSD Maribor, del opreme in nujnih potrebščin pa so darovali občani in občanke.

“Tu gre za kratkotrajne, krizne namestitve. Trajale naj bi do tri tedne, a praksa kaže, da se ta čas marsikdaj podaljša, saj morajo strokovne službe v tem času najti dolgotrajno rešitev,” je pojasnila direktorica.

Glavni namen takšne institucije je nuditi otroku varno zavetje. “Ne glede na to, s kakšno zgodbo pridejo, je naš namen ta, da otrok v času, ki ga prebije pri nas, dobi izkušnjo, da je svet tudi lep. Tako v otroku, pa naj bo še tako majhen, posadimo neko seme, s katerim gre potem v svet in mu je ta izkušnja kasneje v hudih trenutkih lahko podpora,” je povedala strokovna delavka v tem centru Bogdana Brglez Fink.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec si sicer želi, da takšnih kriznih centrov sploh ne bi potrebovali, a “žal se razmere poslabšujejo”. “Časi korone, ko je bila družba zaprta in so bili ljudje več doma, so zaostrili marsikateri družinski problem in nasilje, ki je bilo prej latentno, verbalno, je marsikje postalo tudi fizično,” je dejal.

Hišo, v kateri je krizni center za otroke, ima CSD Maribor zaenkrat v najemu za dve leti z možnostjo podaljšanja najemne pogodbe. Direktorica je na današnji slovesnosti izrazila upanje na dolgoročno rešitev. Mestna občina Maribor ponuja v ta namen stavbo nekdanje šole v Bresternici, katere obnova pa bi državo stala nekaj milijonov evrov. Minister Mesec je povedal, da si bo to lokacijo danes ogledal. “Ti dve leti bomo opazovali, kakšne bodo potrebe. Upam, da se bodo potrebe zmanjšale, a če temu ne bo tako, bomo zagotovo razmišljali o trajni rešitvi,” je dejal.

V okviru CSD Maribor že delujeta dva krizna centra, in sicer Krizni center za (odrasle) žrtve nasilja v družini in Krizni center za otroke in mladostnike, kamor nameščajo stare od šest od 18 let.

C.R., STA