Mariborsko fakulteto za zdravstvene vede bodo obnovili in razširili

0
215
(Foto: STA)

Fakulteto za zdravstvene vede Univerze v Mariboru, ki se že nekaj let sooča s prostorsko stisko, bodo obnovili in zgradili prizidek. Za to bo univerza v okviru zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo dobila 12 milijonov evrov. Obe gradbeni fazi naj bi bili izvedeni do konca leta 2027.

Dekanica fakultete Mateja Lorber je na današnji predstavitvi projekta pojasnila, da je poleg pridobitve dodatnega prostora nujno potrebna posodobitev obstoječih površin z novo opremo, predvsem za sodobno simuliranje kliničnih okolij, ki je pri tem študiju ključnega pomena.

Spomnila je, da so v študijskem letu 2021/2022 na poziv zbornice zdravstvene in babiške nege ter ministrstva za zdravje zaradi kadrovskega primanjkljaja diplomiranih medicinskih sester in diplomiranih zdravstvenikov v Slovenji že povečali število vpisnih mest za 30 na 120, pripravljajo pa tudi nova študijska programa babištva in fizioterapije, zato nujno potrebujejo več prostora. Z razširitvijo želijo pridobiti tudi ustreznejše pogoje za znanstveno-raziskovalno dejavnost.

Po besedah Uroša Lobnika s fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo je trenutno v teku javno naročilo za izbiro izvajalca projektne dokumentacije. Pojasnil je, da bodo v prvi fazi zgradili prizidek na severni strani obstoječega objekta fakultete, torej pri novo zgrajeni Zdravstveni postaji Magdalena. Tu bodo uredili predavalnice in prostore za osebje. V drugi fazi se bodo lotili obnove najstarejšega dela obstoječega objekta, kjer bodo uredili prostore za simulacije kliničnega okolja.

“Smo pred preobrazbo infrastrukture, ki je nujno potrebna za sodobne potrebe,” je dodal prorektor za infrastrukturo Univerze v Mariboru Miralem Hadžiselimović. Omenjeni projekt je po njegovih besedah pomemben tudi za zagotovitev nujno potrebnega kadra v zdravstvu.

Prva faza projekta naj bi bila zaključena do sredine leta 2026, ko naj bi novo zgrajeni prizidek tudi že začeli uporabljati. Ob tem naj bi se začela druga faza, katere zaključek se predvideva konec leta 2027.

Pogodbo o financiranju izvedbe projekta s strani ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije so dobili v podpis konec prejšnjega tedna. Na rektoratu univerze so si oddahnili, saj jim zaradi tega ne bo treba prodati vile na Tyrševi, za katero zdaj po besedah Hadžiselimovića iščejo nove vsebine.

Še vedno pa vlada negotovost glede načrtovane širitve medicinske fakultete oz. uvedbe študija farmacije v Mariboru. Na končni odgovor države še čakajo.

V ta namen naj bi preučevali štiri lokacije v bližini Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ena od teh naj bi bilo tudi območje Kulturnega centra Pekarna, čemur pa tamkajšnji uporabniki nasprotujejo. Prorektor se glede tega danes ni želel javno opredeliti. “Pripravljeni smo na vse scenarije. Nikakor pa ne želimo z investicijami univerze nikomur hoditi po prstih,” je dejal.

Nedavno predstavljena namera za uvedbo študija medicine na Primorskem na načrte mariborske medicinske in zdravstvene fakultete po njegovih ocenah nima vpliva.

C. R., STA