Marta Košuta: Po sledeh kraške noše

0
638
(Foto: Mladika)

Tržaška založba Mladika sporoča, da bodo jutri, 19. avgusta, ob 20.00 v kraški hiši v Repnu predstavili najnovejše delo Marte Košuta o noši z naslovom Po sledeh kraške noše. Predstavitev prireja založba Mladika v sodelovanju z Zadrugo Naš Kras. Avtoričino predstavitev bo obogatil nastop ljudskih pevk Glas z Vrhov, ki jih vodi Slavica Borka Kucler, ob spremljavi Vinka Mahniča na harmoniko.

 

 

Marta Košuta je natančna raziskovalka ljudskega ustnega izročila in oblačilne kulture na Tržaškem, predvsem narodne noše, kateri se posveča že več desetletij, so zapisali pri Mladiki, med drugim je vodila več tečajev za krojenje noš in vezenje in je na to temo izdala več knjig. Barvna knjiga z bogatim slikovnim in fotografskim gradivom Po sledeh kraške noše dopolnjuje avtoričine dosedanja dela in raziskave na področju noše in oblačilne kulture. Osredotoča se predvsem na Kras, kjer je o noši ostal le medel spomin in bolj malo zapisanega.

Avtorica ustvari za razumevanje širok okvir, v katerem prikaže prerez zgodovine skozi čas, ko je noša nastajala in se razvijala. Dotakne se srednjeveškega obdobja, ko so oblačenje pripadnikov različnih družbenih slojev določali strogi zakoni. Za naš prostor je zanimivo 19. stoletje, ki je poznano kot zlato stoletje goriške svile. Razvoj tekstilne industrije je nedvomno vplival na oblačilno kulturo, med drugim na poročne obleke, ko so kmečke ženske opustile tradicionalno kmečko nošo za poročno obleko v meščanskem slogu. Avtorica predstavi ključne trenutke v razvoju oblačil in jih umesti v družbeni, gospodarski in politični okvir časa vse do danes.

Posebno poglavje je namenjeno obnavljanju noš v Grižah na Vrheh pri Sežani, kjer je avtorica leta 2011 z domačinkami obnavljala nedeljske noše. V knjigi je veliko fotografskega gradiva iz različnih arhivov pa tudi iz bogate avtoričine zbirke noš in drugih predmetov, so še sporočili z založbe Mladika.

J.S. / Mladika