Maturanti RAST 53 iz Argentine se najbolj veselijo vzpona na Triglav

0
385
Maturanti iz Argentine Rast 53 (Foto: USZS)

Maturanti Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka RAST 53 iz Argentine, ki so v začetku tega tedna pričeli skoraj pettedenski obisk Slovenije, so včeraj popoldne obiskali državno sekretarko na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu  Vesno Humar in sodelavce USZS.

 

Obisk letošnje generacije mladih rojakov iz Argentine, ki vse od vrtca sobote namenjajo učenju slovenskega jezika, zgodovine in kulture, in ki so aktivno vpeti tudi v druge dejavnosti in življenje tamkajšnje slovenske skupnosti, je državno sekretarko razveselil:  »Vesela sem, da sem vas spoznala. Poznate dva jezika, dve kulturi, imate dve domovini. Prepričana sem, da boste uspešni, da boste v ponos svojim družinam, vaši šoli, vašim ustanovam in da se boste razvili v krasne ljudi,« je dejala Humarjeva.

Maturanti iz Argentine Rast 53 na obisku na USZS (Foto: USZS)

Mladi iz Argentine so povedali, da se najbolj veselijo vzpona na Triglav. Veliko jim pomeni, da so v krajih svojih prednikov, da lahko v živo vidijo znamenitosti, o katerih so se učili tudi v slovenski sobotni šoli, da lahko poskusijo čisto prave blejske kremšnite in druge slovenske jedi. Ob tej priložnosti so zapeli tudi eno od pesmi iz svojega nastopa, ki so ji nekoliko spremenili besedilo in tako izrazili svoja občutenja. Ponosno in na glas so peli »Jaz, tvoj vnuk, bom pel slovenske pesmi. Se zavedam častnih korenin. Ponosen nate sem, moj dragi dedek, prišel iz širne Pampe sem v tvoj svet.« Posebej pa so prav vsi poudarili, da so se tega obiska veselili vse od malega.

52. Roj abiturientov srednješolskega tečaja (RAST) sestavlja deset mladih nadobudnih rojakov slovenskih korenin iz Argentine. Osem jih je prišlo iz dežele pod južnim križem, dva pa sta se že pred dobrim letom preselila v matično Slovenijo in na daljavo zaključila srednješolski tečaj. Mlade maturante v prihodnjih tednih čaka raziskovanje Slovenije. Z natančno premišljenim, srčnim in iskrenim nastopom bodo, kot mnoge generacije pred njimi, obogatili več prireditev, med drugim bodo tudi del letošnje prireditve Dobrodošli doma v Celju.

Prva izvedba je že za njimi, v zamejstvu v Italiji, so namreč s svojim nastopom počastili dan državnosti. V naslednjih tednih bodo kar nekaj časa preživeli na Mladinski poletni šoli, ki jo organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik, kjer bodo izpopolnjevali znanje slovenskega jezika in tkali vezi s svojimi sovrstniki iz drugih izseljenskih in zamejskih skupnosti. Srečali pa se bodo tudi s sorodniki.

C. R. / USZS