Mednarodna znanstvena konferenca na ECM: Družbeni in tehnološki napredek za varnost in dostojanstvo

0
151
Maribor, sedež Alma Mater Europaea. (Foto: Andreja Seršan Dobaj / STA)

Zasebni visokošolski zavod Alma Mater Europaea – ECM v Mariboru gosti 11. mednarodno znanstveno konferenco Za človeka gre: Družbeni in tehnološki napredek za varnost in dostojanstvo. Med napovedanimi govorci so ekonomist Jeffrey Sachs, evropska komisarka Mariya Gabriel in predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti Klaus Mainzer.

Večdnevna konferenca, ki se začenja danes, je po besedah predsednika Alma Mater Europaea – ECM Ludvika Toplaka namenjena predstavitvi svetovnih dosežkov slovenski akademski in drugi strokovni javnosti ter soočenju slovenske znanosti s svetovnimi dosežki. Njena posebnost je tudi v tem, da vanjo dejavno vključujejo študente vseh študijskih stopenj.

“Konferenca bo soočila sodobna znanstvena spoznanja in politične poglede na področju družbenega in tehnološkega razvoja za varnost in dostojanstvo. Tako bomo z dialogom različnih mnenj iz vsega sveta pozvali k premagovanju sodobnih protislovij med akademskimi spoznanji, disciplinami, kulturami in državami,” je povedal.

Dogodek poteka pod pokroviteljstvom predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki bo danes tudi uradno odprla konferenco. Do prihodnjega petka bo s svojimi prispevki nastopilo več kot 300 avtorjev iz več kot 30 držav. “Kot na konferencah v prejšnjih letih prihajajo iz vodilnih svetovnih univerz,” je dejal predsednik organizacijskega odbora konference Jurij Toplak.

Ameriški ekonomist Jeffrey Sachs je na konferenci pred dvema letoma že sodeloval na daljavo, tokrat pa bo po napovedih prišel v Maribor in predaval o trajnostnem razvoju.

Na konferenci bodo sodelovali tudi evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel, predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti ter predsednik znanstvenega odbora konference Za človeka gre Klaus Mainzer, raziskovalka na Univerzi Columbia in direktorica kampanje One Million CHW Sonia Ehrlich Sachs, častni predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti Felix Unger, zaslužni profesor Univerze v Oxfordu Martin Kemp, profesor na Univerzi Yale Fred R. Volkmar, profesor empatičnega zdravstvenega varstva na Univerzi v Leicestru Jeremy Howick in sodnica iz Nemčije na Evropskem sodišču za človekove pravice Anja Seibert-Fohr.

Ob robu konference bo Alma Mater Europaea – ECM podelila častne doktorate Jeffreyju Sachsu “za izjemen prispevek k razvoju ekonomske znanosti, trajnostnega razvoja v globalnem pogledu ter za doprinos pri razvoju socialno-ekonomske tranzicije v Sloveniji” ter Sonii Ehrlich Sachs “za izjemni znanstveni prispevek na področju pediatrije, krepitve humanitarnih odnosov in trajnostnega razvoja na področju javnega zdravja”.

Častni predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti Felix Unger pa bo prejel naziv častni doktor za izjemne dosežke na področju medicinske znanosti in humanizma ter za akademsko in organizacijsko podporo pri razvoju Alma Mater Europaea – ECM.

C.R., STA