Metka Zevnik napoveduje nadaljevanje boja za pravice otrok in staršev

0
504
Metka Zevnik in Aleš Primc (Foto: Bor Slana / STA)

Otrok potrebuje mamo in očeta, česar ne more spremeniti noben zakon in ustavno sodišče, ob včerajšnji odločitvi ustavnega sodišča o ustavnosti sklepa o zavrnitvi referenduma o spremembah družinskega zakonika vztraja Metka Zevnik iz koalicije Za otroke gre!. Napoveduje, da bodo “potrpežljivo nadaljevali boj za pravice otrok in staršev”.

Zevnikova je bila skupaj z Alešem Primcem vlagateljica zahteve za oceno ustavnosti sklepa in pobudnica zakonodajnega referenduma o spremembah družinskega zakonika, ki je izenačil pravice istospolnih in raznospolnih oseb tudi glede možnosti posvojitve otrok.

V odzivu na odločitev ustavnega sodišča je Zevnikova za STA ocenila, da je sodišče “zaradi zahtev” LGBTQIA+ skupnosti podredilo pravici do največje koristi otroka in do varovanja materinstva in očetovstva ter pravico staršev do vzgoje svojih otrok, pa tudi pomen zakonske zveze za zasnovanje družine.

Kot je zapisala, je ustavno sodišče s prepovedjo referenduma “vstopilo v ‘rušilno moč negativne svobode’, kot to poimenuje ustavni sodnik Rok Svetlič”.

Napovedala je, da bodo potrpežljivo nadaljevali boj za pravice otrok in staršev. Predvsem si bodo po njenih besedah prizadevali, “da v vrtcih in šolah ne bodo otrok učili, kako spreminjati spol in spolno usmerjenost”.

Po tokratni ustavni odločitvi je odgovornost mater in očetov za vzgojo otrok še večja, je prepričana. Za pogovor z otroki in spremljanje, kaj se dogaja v vrtcih in šolah, naj si starši in stari starši zato vzamejo še več časa, je predlagala.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da sklep o nedopustnosti razpisa referenduma o spremembah družinskega zakonika ni v neskladju z ustavo. Spomnilo je, da je z dvema preteklima odločbama ugotovilo neskladje zakona z ustavo, DZ pa je s spremembami zakona sledil ugotovitvam ustavnega sodišča. Zato sodijo med izjeme, o katerih referendum ni dopusten, so zapisali.

Z. P., STA