Milanka Trušnovec: Idrijska knjiga

0
142
(Foto: vseknjige.si)

Idrijska knjiga, ki je izšla pri Slovenski matici, je del pred leti začetega projekta Mestne knjige, s katerim založba posamezna slovenska mesta slika skozi literaturo. Najprej so bila na vrsti večja mesta, kot so Ljubljana, Maribor, Celje, Ptuj in Trst, nato manjša.

V Idrijski knjigi najdemo besedila tako domačih avtorjev kot tistih, ki so Idrijo samo obiskali in so svoje vtise zapisali. Tako je Idrijo, kjer je v otroštvu živel, v svoji poeziji omenil tudi Pier Paolo Pasolini. Idrijska knjiga sicer bralcu predstavlja blišč in bedo mesta v različnih časovnih obdobjih, ampak je predvsem pripoved o njegovi nemirni in skrivnostni duši. Milanka Trušnovec je v sodelovanju s področnimi uredniki oblikovala očarljiv kolaž, ki skozi preplet proze, pesmi in bajk, zgodovinskih zapisov, pravnih besedil in memoarov pripoveduje o teminah podzemlja in belini idrijskih čipk, o žalostnih usodah rudarjev in iznajdljivosti novih generacij, o žlikrofih, Perkmandeljcu in Vesaniji, ki še vedno stoji na vrhu čarobne gore. Knjiga je uredniško nastajala tri leta, v resnici pa veliko dlje, saj je v njej objavljen tudi prvi zapis o mestu Idrija.

Vsi omenjeni zapisi iz Idrijske knjige kažejo, da je bila umetniška ustvarjalnost Idrije in njenih prebivalcev že od nekdaj zelo bogata. Spisi so urejeni koronološko, gre pa za, kot je urednica Milanka Trušnovec zapisala v uvodu, pre(p)let žanrsko, vsebinsko in slogovno raznovrstnih besedil, ki zrcalijo duha mesta v bolj ali manj kronološkem zaporedju: »Zapisi so ohranjeni v izvorni obliki z minimalnimi pravopisno-oblikovnimi posegi. Iz vseh njih se Idrijo vidi, sliši, vonja, otipa in okuša. Od zunaj in od znotraj, v grobem ali v finesah.« Knjiga nagovarja bralca v nekdanji in današnji knjižni slovenščini ter v prepoznavnem pojočem narečju tega kraja.

V njej najdemo velika imena slovenske kulturne zgodovine, pa tudi nadarjene umetnike mlajše in srednje generacije, ki s pronicljivimi zapisi in z nalezljivim humorjem dokazujejo, da mesto tudi danes navdihuje. Besedila 61 avtoric in avtorjev so razdeljena na tri dele – v prvem so leposlovni drobci domačinov, ki pišejo o Idriji, v drugem so neidrijski pisci in drugi ustvarjalci, ki so pisali o mestu, v tretjem pa so objavljeni idrijski avtorji, ki ne pišejo o domačem mestu. Knjiga je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, Občine Idrija in Geologije d.o.o. Idrija ter v sodelovanju z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.

J.S.

Knjigo kupite na tej POVEZAVI.