Na Hrvaškem so nas prehiteli: Od danes imajo osnovnošolci po en brezplačen obrok na dan

0
274
(Foto: Pixabay)

Okoli 311.000 hrvaških osnovnošolcev bo danes prvič dobilo brezplačen obrok v šoli. Vlada je za ukrep, po katerem morajo osnovne šole zagotoviti učencem po en brezplačen obrok na dan, namenila 544,2 milijona kun ali 72 milijonov evrov. Večina šol na Hrvaškem je na to pripravljena, ne pa vse, poročajo hrvaški mediji.

 

Medtem pa pri nas starši plačujejo vse dražjo prehrano, predlog novele zakona O šolski prehrani, ki jo je lani septembra v ZD vložila SDS, in bi zagotavljala brezplačno šolsko prehrano za osnovno in srednješolce, vladajoči Golobovi koaliciji ni bila všeč in jo je zavrnila, širokogrudne pobude, ki jih je nekaj časa širil Nikin Inštitut 8. marec, pa so poniknile neznano kam… 

V zagrebški mestni upravi so že minuli teden zagotovili, da bodo brezplačen obrok dobili vsi učenci, ki bodo to hoteli, je poročal hrvaški časnik Večernji list. Iz mestne uprave so za časnik pojasnili, da so za nakup opreme za izvedbo vladne uredbe šolam odobrili skoraj 300.000 evrov.

Mesto Zagreb je ustanovitelj 111 rednih osnovnih šol in štirih šol za učence s posebnimi potrebami, ki jih skupno obiskuje več kot 56.000 učencev. Vse osnovne šole imajo kuhinjo, a jih 11 od njih nima zmogljivosti za kuhanje toplih obrokov, zato jih dostavljajo iz drugih osnovnih šol.

Na Reki je na zagotavljanje brezplačnih obrokov pripravljenih vseh 25 osnovnih šol, ki spadajo pod mestno upravo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Brezplačen obrok v vrednosti desetih kun oziroma enega evra in pol bo dobil vsak izmed dobrih 8000 učencev, ki bo to želel.

Vseh 13.000 učencev z 29 osnovnih šol, ki spadajo pod mestno upravo, bo brezplačen obrok od danes vsak šolski dan dobilo tudi v Splitu, a ne nujno toplega.

Primorsko-goranska županija bo od danes lahko zagotovila brezplačen obrok za 9437 otrok ali 96,5 odstotka učencev. Do zdaj je obroke, ki so stali med osem in 12 kun, prejemalo 45 odstotkov učencev.

Vlada je ukrep zagotavljanja brezplačnega obroka na hrvaških osnovnih šolah predvidela za drugo polovico šolskega leta 2022/2023, ki se je začela danes, ter za leti 2024 in 2025.

Novi model prehrane v osnovnih šolah so na Hrvaškem uvedli na pobudo profesoric zagrebške pravne fakultete Olje Družić Ljubotina, Marijane Kletečki Radović, Antonije Petričušić in Ivane Dobrotić. Raziskava, ki so jo opravile, je pokazala, da 45 odstotkov otrok na Hrvaškem v šoli ne poje ničesar.

Z. P., STA