Na Kitajskem rodnost še naprej upada, zato imajo zdaj nove ukrepe

0
158
(Foto: PxHere)

Kitajska je napovedala vrsto ukrepov, s katerimi želijo spodbuditi kitajske družine, naj imajo več otrok. Med drugim poziva pristojne oblasti k povečanju izdatkov za reproduktivno zdravje ter izboljšanju varstva za otroke, poroča AFP.

Rodnost na Kitajskem je rekordno nizka, oblasti pa opozarjajo, da se bo ob nadaljevanju tega trenda prebivalstvo te azijske države začelo krčiti do leta 2025.

Kitajska, ki je še vedno država z največ prebivalci na svetu, se zaradi staranja prebivalstva in upočasnjevanja gospodarstva spopada z vse hujšo demografsko krizo.

Čeprav so kitajske oblasti leta 2016 ukinile dolgoletno pravilo enega otroke ter lani dovolile parom, da imajo do tri otroke, število novorojenčkov zadnjih pet let upada.

Smernice, ki jih je včeraj objavila kitajska državna komisija za zdravje, pozivajo kitajsko vlado in vlade provinc, naj povečajo izdatke za reproduktivno zdravje ter po vsej državi izboljšajo varstvo za otroke. Po poročanju AFP ti dve področji nista dobro urejeni praktično nikjer na Kitajskem.

Ministrstvo za zdravje priporoča lokalnim oblastem, naj z ukrepi aktivno podprejo povečanje rodnosti, na primer s subvencijami in davčnimi olajšavami za mlade družine ter s pomočmi na področjih izobraževanja, stanovanjske politike in zaposlovanja. V provincah morajo do konca leta tudi zagotoviti zadosti vrtcev za otroke od dveh do treh let starosti.

Najbogatejša kitajska mesta so že uvedla nekatere spodbude za mlade družine, kot so davčna olajšave in subvencije, s katerimi naj bi ženske spodbudili, naj imajo več otrok. Z objavljenimi smernicami želijo kitajske oblasti tako politiko razširiti na vso državo, poroča AFP.

Rodnost na Kitajskem je po podatkih tamkajšnjega statističnega urada v zadnjem letu padla na 7,52 rojstva na 1000 prebivalcev. To je najmanj po letu 1949, odkar na Kitajskem uradno beležijo ta podatek.

Medtem pa bo po oceni Združenih narodov Kitajsko po številu prebivalcev drugo leto prehitela Indija .

J.S., STA