Na Ljubljanskem gradu razstava z barvno paleto Mustrovih stripov

0
546
(Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA)

V Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu je od na ogled razstava Mikija Mustra. “Mikija so ljudje kot rock zvezdo ustavljali in se mu zahvaljevali za lepo mladost” je zapisal Aleksander Buh in dodal, da je “dosegel, da še v starejših letih čutimo otroka v sebi.” Na razstavi bodo predstavljene barvne palete slovitega ustvarjalca.

Miki Muster (1925-2018) je na Akademiji za upodabljajočo umetnost diplomiral iz kiparstva. S svojim osnovnim poklicem se je ukvarjal le kratek čas, saj se je kmalu uveljavil kot risar in karikaturist. Pri ustvarjanju sta mu bila že od malih nog v zgled Walt Disney in argentinski humoristični risar Guillermo Mordillo.

Buch, založnik Strip.art.nice, je zapisal: “Ko nam kdo omeni njegovo ime, se spomnimo na njegove TV-reklame, koledarje, plakate, zloženke, logotipe in Mordillove risanke” in nadaljeval, da je “za celih 10 ur risank zrisal prek 36.000 sličic, zrisal okoli 40 slikanic in 45 epizod Zvitorepca, pa karikature, ilustracije za knjige, učbenike …”

Kot avtor in režiser številnih televizijskih risanih filmov je Muster sprva deloval v Sloveniji, kasneje pa tudi v Nemčiji, od koder se je zopet vrnil po osamosvojitvi Slovenije. V tem obdobju je za revijo Mag naslikal celo vrsto risanih portretov slovenskih politikov. Njegova politična karikatura je izšla v dveh knjigah, Zvitorepec za odrasle in Politična karikatura.

Mustrov prvi in najbolj prepoznaven lik je Zvitorepec, ki je junija praznoval 70. obletnico od prvega nastopa v stripu Zvitorepec in tovariši. Ker je avtor v 50. letih minulega stoletja želel ustvariti slovenski strip in je ena najpogostejših živali v slovenskih pravljicah lisica zvitorepka, se je odločil, da jo priredi v Lisjaka Zvitorepca. Kasneje sta se mu pridružila še Lakotnik in Trdonja. Dogodivščine Zvitorepca in tovarišev je neprekinjeno risal in pisal polnih 21 let, piše na spletni strani, ki je posvečena Mikiju Mustru.

J.S., STA