Na natečaju izbrali zasnovo za kampus ljubljanske medicinske fakultete

0
149
Gradbišče bodočega kampusa medicinske fakultete Vrazov trg.(Foto: STA)

Na natečaju za izbiro najprimernejše zasnove za kampus Zaloška ljubljanske medicinske fakultete je ocenjevalna komisija med osmimi prijavljenimi elaborati prvo nagrado podelila elaboratu, ki sta ga izdelala Gregor Trplan in Mojca Gužič Trplan s sodelavci. Če bodo pogajanja z avtorji uspešna, bo zasnova uporabljena pri gradnji kampusa.

Rok za oddajo natečajnih elaboratov je bil 21. maja. Natečajne elaborate je oddalo osem natečajnikov, so pojasnili na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Kot je razvidno iz obvestila o izzivu natečaja, bosta Gregor Trplan in Mojca Gužič Trplan s sodelavci, konzultanti in izvedenci za prvo mesto prejela nagrado v višini 22.000 evrov. Ocenjevalna komisija je zapisala, da ta elaborat odlikuje premišljena in celovito skladna urbanistična, arhitekturna, oblikovna in tehnološka zasnova, ki najbolj celostno odgovarja na zahteve natečajne naloge. Zato so mu podelili prvo nagrado.

Predmet projektnega dela natečaja je bila zasnova kampusa Zaloška, ki bo skupaj s kampusoma Vrazov trg in Korytkova predstavljal zaokroženo celoto medicinske fakultete. Na lokaciji kampusa Zaloška so predvideni inštitut in katedra za mikrobiologijo in imunologijo, center za družinsko medicino, center za baromedicino, inštitut in katedra za patologijo, medicinsko študijsko središče ter Inštitut za zgodovino medicine, je razvidno iz obvestila o izzivu natečaja.

Projekt je po navedbah fakultete zelo kompleksen, saj bo najprej treba pridobiti gradbeno dovoljenje z upoštevano gradnjo v fazah. Predviden začetek gradnje je v drugi polovici leta 2026, zaključek gradnje celotnega kampusa pa v prvi polovici leta 2033.

Z izgradnjo kampusov Vrazov trg, Zaloška in Korytkova je predvideno povečanje vpisnih mest na študijska programa medicina in dentalna medicina ter obenem implementacija digitalizacije pedagoških, raziskovalnih in strokovno-zdravstvenih procesov z enotnim informacijskim sistemom, so v začetku leta pojasnili predstavniki ljubljanske univerze.

C. R., STA