Nova sezona gledališča Koper: Abonmaja Mavrična ribica in Mali oder za najmlajše

0
456
Predstava Barčica / abonma Mali oder (Foto: Jaka Varmuž / GLKP)

Gledališče Koper bo v sezoni 2022/2023 v večernih abonmajih ponujalo šest predstav z možnostjo izbirne predstave. Posebno pozornost v gledališču namenjajo najmlajšim. Abonma Mavrična ribica bo ponudil sedem in abonma Mali oder pet predstav. Letošnja novost je abonma Rastem.

Režiserji, ki bodo ustvarjali v letošnji sezoni, so po besedah direktorice in umetniške vodje Gledališča Koper Katje Pegan povabljeni k oblikovanju programa, “ker je njihovo delo profesionalno in umetniško odlično, predvsem pa, ker so v svojem delu etični in navdihujoči”.

“To je pomembno za ansambel in seveda posledično za stik z občinstvom. To poslanstvo zelo dobro razumeta oba gosta režiserja – Kokan Mladenović iz Srbije in Marjan Nečak iz Makedonije, ki ju slovensko gledališče zelo dobro pozna. Oba razumeta večkulturnost sveta kot edino varovalo za boljši svet,” je direktorica gledališča povedala ob predstavitvi sezone.

Prva bo na vrsti satirična komedija Sumljiva oseba (Branislav Nušić). Igra o nasilju in strahu, Razparač (po drami Disney Razparač Philipa Ridleyja), je koprodukcija z SNG Nova Gorica. O hrepenenju bo govorila krstna uprizoritev v koprodukciji s Stalnim gledališčem, Trst Lepa Vida (Staša Prah). Ni tako slabo, kot zgleda (Peter Barnes) so tri komične enodejanke, v ospredju bo motorična, mentalna ali senzorna prikrajšanost. Ob koncu sezone pa bo na vrsti glasbena monokomedija Shirley Valentine (Willy Russell).

V Koper prihaja tudi predstava Drame SNG Maribor Popolni tujci (Tamara Damjanović po motivih filma) – komična drama o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone. Od izbirnih predstav bosta na voljo dve: Škorpijon (Veronique Olmi) iz SNG Drama Ljubljana, ki govori o nesprejemanju drugačnosti, ter Pesem za Laro – Ujetnica časa, avtorski projekt Lare Jankovič, ki je hvalnica umetnosti, pogumu in srčnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ker je zanimanje za vsebine za otroke iz leta v leto večje, v Gledališču Koper nadaljujejo s posebno pozornostjo, namenjeno najmlajšim. Abonma Mavrična ribica bo ponudil sedem predstav: Pedenjped (Niko Grafenauer), Muca copatarica (Ela Peroci – Desa Muck), Maček Muri (Kajetan Kovič, Jerko Novak), Gledališče od Ž do A (Ira Ratej), Kdo je napravil Vidku srajčico (Boris A. Novak), Butalci (po Franu Milčinskem ustvarjalci predstave) in Obuti maček (Andrej Rozman Roza).

Abonma Mali oder pa bo obsegal pet predstav: Barčica (Renata Vidič), Ježeva hišica (Branko Ćopić), Zverinice iz Rezije (po ljudskih Igor Cvetko in Jelena Sitar), Zlatolaska in trije medvedi (angleška narodna) ter Z Igorjem po svetu (Igor Štamulak).

Letošnja novost je abonma Rastem, v sodelovanju Gledališča Koper, Zavoda Otok in Pokrajinskega muzeja Koper. Sestavljen bo iz gledališke predstave, filmske projekcije in muzejske delavnice.

Tisti, ki jih gledališče še bolj zanima, pa bodo lahko svoje znanje nadgradili v gledaliških šolah. Gledališka šola Mavrična ribica je namenjena osnovnošolcem, delovala pa bo v dveh skupinah pod vodstvom Vanje Korenč in Gregorja Geča. Renata Vidič in Katja Pegan bosta v Gledališkem treningu vodili dijake in študente.

Kot so še zapisali v gledališču, je minula gledališka sezona, ki se je z 29. Primorskim poletnim festivalom zavlekla vse do konca avgusta, Gledališče Koper utrdila kot središče in stičišče kulturnega dogajanja v Istri. Pomemben preboj je gledališče doseglo tudi na območju nekdanje skupne države, kjer je predstava po romanu Jugoslavija, moja dežela Gorana Vojnovića prejela številne nagrade.

J. S. STA