November – mesec preprečevanja zasvojenosti na Goriškem

0
459
(Foto: Rosana Rijavec/ STA)

Ob bližajočem se novembru, mesecu preprečevanja zasvojenosti, je Mladinski center Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in ostalimi sodelujočimi ponovno pripravil številne aktivnosti. Med njimi tudi takšne, s katerimi želi mladim približati zabavo brez raznih zasvojenosti, so poudarili na novinarski konferenci.

Mesec različnih prireditev se začenja s četrtkovo osnovnošolsko matinejo, plesno zabavo za učence zadnje triade osnovne šole, ki bi jim radi pokazali, da se da zabavati tudi brez različnih zasvojenosti. “Tudi nekemičnih, torej brez telefona,” je poudarila direktorica Mladinskega centra Nova Gorica Jana Kruh.

Sicer pa bodo pripravili različne dogodke, od delavnic in predavanj do različnih pohodov. Tokrat bodo prvič, tako kot osnovnošolsko matinejo, pripravili tudi dogodke za mlade po šolah izven Nove Gorice.

Med tistimi dejavnostmi, ki so jih prvič pripravili za mlade v lanskem letu, je bil poletni mladinski tabor. Prvič so ga izvedli že leta 2021, letos pa ponovili, skupno pa se ga je udeležilo 50 mladih. Zadovoljni so, da so se prvi udeleženci tabora letos želeli vrniti, zato načrtujejo, da ga bodo pripravljali tudi v prihodnje.

Kruhova je povedala še, da so v zadnjih letih v porastu predvsem nekemične zasvojenosti, opažajo pa tudi povečano uživanje marihuane in sintetičnih drog.

Preventivne programe za mlade je predstavila tudi Tamara Kofol iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Nova Gorica. Med programi je izpostavila predvsem predavanja in nasvete mladim o zdravi prehrani, za katere je precej zanimanja.

“Nova Gorica ima še dolgoletno tradicijo organiziranja dogodkov in ostalih preventivnih dejavnosti proti različnim zasvojenostim. Zato ima na tem področju tudi lepe rezultate in je lahko ostalim primer dobre prakse,” je prepričan novogoriški podžupan Simon Rosič.

“V Mestni občini Nova Gorica že skoraj 20 let potekajo kontinuirane in organizirane aktivnosti na tem področju. Potekajo predavanja in delavnice, namenjene najširši ciljni populaciji, prav tako se izvajajo programi, ki so namenjeni otrokom in mladostnikom s težavami v odraščanju, nizkopražni in visokopražni ter reintegracijski program,” je sodelovanje novogoriške občine predstavila vodja oddelka za družbene dejavnosti na občini Marinka Saksida.

Zato bo novogoriška občina tudi v prihodnje finančno in drugače podpirala vse aktivnosti, ki so namenjene preprečevanju zasvojenosti. Različnim izvajalcem preventivnih in kurativnih dejavnosti je novogoriška občina letos razdelila 30.000 evrov, dodatno pa občina zagotavlja tudi potrebne prostore in sodeluje pri akcijah na tem področju.

J.S., STA