Objavljeni rezultati preiskave o centrih za “prevzgojo” ukrajinskih otrok v Rusiji in na Krimu

0
322
(Foto: Pixabay)

Ruska vlada je od začetka vojne v polnem obsegu v mrežo prevzgojnih in posvojitvenih centrov na okupiranem Krimu in v Rusiji premestila najmanj 6 000 ukrajinskih otrok, piše ukrajinska agencija UNIAN. Najbolj oddaljen prevzgojni center za ukrajinske otroke je v regiji Magadan na Daljnem vzhodu Rusije.

 

V poročilu Conflict Observatory je navedeno, da je Humanistični raziskovalni laboratorij Yale School of Public Health identificiral 43 objektov, v katerih so bili otroci iz Ukrajine pridržani po 24. februarju 2022.

“Rezultati kažejo, da je večina teh centrov sodelovala pri proruskem prevzgajanju, nekateri tabori pa so otroke celo vojaško usposabljali ali pa so samo ustavili vračanje otrok k staršem v Ukrajino,” je navedeno v poročilu.

V poročilu so zbrane informacije o najmanj 6.000 ukrajinskih otrocih, starih od štirih mesecev do 17 let, ki so bili od vsesplošne invazije na Ukrajino pridržani v centrih in drugih ustanovah, zadnja razselitev pa se je zgodila januarja letos.

Mreža zajema vsaj 43 objektov, od tega 41 že obstoječih poletnih taborov na Krimu in v Rusiji. 12 jih je osredotočenih okoli Črnega morja, 7 na okupiranem Krimu, 10 pa okoli Moskve, Kazana in Jekaterinburga. 11 teh centrov (ali/oziroma poletnih taborov) je od ukrajinske meje z Rusijo oddaljenih več kot 500 kilometrov, od tega sta dve taborišči v Sibiriji in eno na ruskem Daljnem vzhodu.

“Natančno število lokacij je verjetno veliko večje od 43, vendar je HRL v Yalu identificiral dve lokaciji, povezani z deportacijo sirot: psihiatrično bolnišnico in družinski center. Najbolj oddaljen center, ki je bil ugotovljen v tej preiskavi, je v regiji Magadan na ruskem Daljnem vzhodu blizu Tihega oceana, približno 3900 kilometrov od meje Ukrajine z Rusko federacijo. “Poletni tabor” Magadan je približno trikrat bližje Združenim državam kot ukrajinski meji,” je navedeno v poročilu.

Politična prevzgoja

Ugotovljeno je, da je glavni namen teh taborov politično prevzgajanje – v vsaj 32 taborih poteka sistematično prevzgajanje, ki se osredotoča na rusko akademsko, kulturno, domoljubno in/ali vojaško vzgojo.

Ugotovljeno je bilo, da je bilo soglasje staršev za udeležbo na taborih pridobljeno pod prisilo in redno kršeno. “V mnogih primerih je vprašljiva sposobnost staršev, da dajo smiselno privolitev, saj vladajo vojne razmere, zato prikrita grožnja okupacijskih sil predstavlja prisilne pogoje,” je navedeno v poročilu.

Poročilo navaja, da je ta proces centralno koordiniran na vseh ravneh ruske oblasti.

Ugrabitev otrok iz Ukrajine

Znano je, da je Ruska federacija od začetka obsežne invazije večkrat odpeljala otroke iz Ukrajine. Po podatkih Ameriškega inštituta za vojne študije jih  dajo v posvojitev v ruske družine.

Jeseni je bilo razkrito, da je ruska varuhinja otrokovih pravic Maria Lvova-Belova posvojila dečka, ki so ga odpeljali iz Mariupola. Pozneje so bile proti njej uvedene sankcije.

Komisarka ukrajinskega predsednika za otrokove pravice in rehabilitacijo Darja Herasymchuk je dejala, da je Ukrajina ve za ugrabitev skoraj 14.000 otrok s strani ruskih  okupatorjev.

Z.P., Vir: UNIAN