Preprosto uživajmo poletje: Otroci se lahko igrajo s kamenčki in drugimi preprostimi stvarmi!

0
247
(Foto: Pixabay)

Pri Mestni zvezi prijateljev mladine Ljubljana menijo, da otroci med počitnicami ne potrebujejo veliko, da se zabavajo. Zadostujejo lahko že žoga, kolebnica ali kamenčki na plaži, pripravijo pa lahko tudi namišljeno morsko kosilo. Nekateri hoteli medtem goste pričakujejo z animacijskim programom, ki ni le za otroke, ampak tudi za odrasle.

Majhni otroci potrebujejo le malo spodbude, je dejala vodja programov in projektov pri mestni zvezi Tanja Povšič. “Otrok naj sam poišče aktivacijo, pa četudi en kamenček, ki ga preobrača,” je predlagala. Svetovala je uporabo čim več naravnega materiala iz okolja, v katerem smo. Tako lahko skupaj z otrokom zbiramo kamenčke, ki jih razvrstimo po velikosti, lahko jih pobarvamo in potem razvrstimo po barvi.

Pri malo večjih otrocih lahko uporabimo žogo, frizbi ali kolebnico, je naštela. Nadalje si lahko pri preživljanju prostega časa po njenih besedah pomagamo s knjigo. Preberemo začetek, potem pa knjigo zapremo in si skušamo zamisliti nadaljevanje zgodbe. Zgodbo lahko ustvarjamo tudi brez knjige. Začnemo z enim stavkom, potem pa naslednji v skupini nadaljuje. “Če pa smo ob morju, otrok ne potrebuje nič več. Voda je namreč velik medij zanj,” je pojasnila.

Ko smo na plaži, lahko otrok sam ali skupaj z nami pripravi namišljeno morsko kosilo in potem povabi goste nanj. Prav tako lahko na plaži igramo različne družabne igre, kot je človek ne jezi se, ali se odločimo za igrico križci in krožci. Če družabnih iger nimamo s seboj, lahko v pesku naredimo jamico in tekmujemo, kdo bo kamenček največkrat vrgel vanjo, je povabila.

Mestna zveza prijateljev mladine Ljubljana ima dolgoletno tradicijo na področju izvajanja izobraževalnih programov za mlade. Vsi njihovi programi delujejo po načelu enakih možnosti za vse, kar pomeni, da so za uporabnike brezplačni. Kot so zapisali na spletni strani, poudarjajo pomen kakovostno preživetega prostega časa, aktivne participacije in aktivnega sodelovanja pri soustvarjanju družbenega življenja.

V nekaterih hotelih na slovenski obali so medtem za svoje goste pripravili animacije. St. Bernardin resort ob sprehajalni poti med Portorožem in Piranom, ki vključuje Grand hotel Bernardin, hotel Histrion in hotel Vile Park, nudi poletni animacijski program tako za otroke kot odrasle. Letos omogočajo vodno aerobiko, različne športne igre na plaži, kot so odbojka, hokej na travi, boj med dvema ognjema in štafetne igre, ter vodne igre. Nenazadnje gostom omogočajo kino in bingo večere ter družinske kvize.

Otroke pa pričakujejo kreativne delavnice delfinčka Billya in mini disco večeri. Animacijski program, ki je razporejen skozi ves dan, vseskozi prilagajajo glede na trende in želje gostov, je zagotovila direktorica marketinga in odnosov z javnostmi Save Turizem Ana Praprotnik.

J.S., STA