PV Janez Janša je obiskal Ukrajinski dobrodelni center “Červona Kalina”

0
746
Predsednik vlade Janez Janša v Ukrajinskem dobrodelnem centru Červona Kalina (Foto: KPV)

Predsednik vlade Janez Janša je v soboto obiskal ukrajinski dobrodelni center “Červona Kalina”, ki je v teh dneh odprl svoja vrata za pomoč beguncem iz Ukrajine, kjer se tako odraslim kot otrokom skuša olajšati bivanje v Sloveniji.

 

V dobrodelnost je vključenih več kot 25 prostovoljcev iz Ukrajine, ki so prišli v Slovenijo v času vojne ali pa tukaj živijo že dlje časa. V omenjenem centru lahko begunci iz Ukrajine izberejo oblačila, čevlje, šolske potrebščine, igrače, dobijo osnovne informacije v zvezi z bivanjem v Sloveniji ter možnost za druženje, učenje in vključitev v delavnice.

Dobrodelni center “Červona Kalina” se je odprl v sodelovanju Veleposlaništva Ukrajine v RS, Slovenske karitas in družbe BTC, ki je omogočila brezplačno uporabo prostora. Ukrajinski center je poimenovan po rdečem vibornumu, ki je prepoznavno jagodičevje v Ukrajini in ima za begunce tudi simbolni pomen povezanosti z domovino.

Predsednik vlade je ukrajinske otroke obdaril z velikonočno pisanko. Prav tako pa je z njimi ustvarjal dekoracijo za ukrajinski tradicionalni kruh.

Ob robu obiska je predsednik vlade v izjavi za medije dejal, da sta razloga za njegov obisk dva. “Prvi je v izrazu solidarnosti. V tem središču tu, so namreč tisti, ki so najbolj ranljivi, in zelo me veseli, da so v Sloveniji tako dobro sprejeti. Drugič pa, obhajamo veliko noč in to je praznik, ki nas spominja tako na trpljenje kot na vstajenje,” je dejal predsednik vlade in nadaljeval: “To, kar se dogaja pri njih doma, ljudje umirajo, so brez hrane, brez oskrbe, je strašno trpljenje, a tudi za njih prihaja vstajenje.”

“Mislim, da je za begunce dobro poskrbljeno, še posebej v tem valu, ko praktično ni nobenih dilem, da gre za begunce, ki so ženske in otroci, možje pa se borijo doma,” je glede skrbi za begunce povedal premier. Dodal je, da je zaenkrat Slovenija manj obremenjena s tem begunskim valom, in da je več beguncev v neposredni ukrajinski soseščini (Poljska, Slovaška, Madžarska). “V Slovenijo je prišlo razmeroma majhno število beguncev, glede na to, koliko Ukrajincev je moralo zapustiti svoje domove, zna pa ta številka rasti, glede na to, da se pripravlja ofenziva v Vzhodni Ukrajini, vendar je Slovenija še daleč od kapacitet, ki jih imamo pripravljene,” je povedal premier.

Prav tako je dodal, da ga izjemno veseli velika pripravljenost slovenskih družin, da sprejemajo otroke in žene, ki bežijo iz Ukrajine. Prav tako je dodal, da se je z ukrajinskim veleposlanikom pogovarjal tudi o tem, kako omogočiti ukrajinskim zdravnikom in zdravnicam, ki so prispeli v Slovenijo, da bi se vključili v zdravstveno oskrbo tako ukrajinskih beguncev kot Slovenk in Slovencev.

Vir: gov.si