Računsko sodišče: Nakup računalnikov ni bil gospodaren; SDS napovedala še eno interpelacijo proti ministrici

0
159
Nakup prenosnikov, ki ga je izvršila Stojmenova Duh, je bi neracionalen! (Foto: Pixabay)

Nakup prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo za povečanje digitalne vključenosti, po mnenju računskega sodišča ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti. Ministrstvo ga je izvedlo brez predhodne opredelitve dejanskih potreb, so prve ugotovitve sodišča povzeli na TV Slovenija.

 

Računsko sodišče, ki je pod drobnogled vzelo lanski nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, je po navedbah televizije ugotovilo, da ministrstvo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb in zato ni moglo ustrezno definirati tehničnih lastnosti teh računalnikov.

Ker večine prenosnih računalnikov niso razdelili, so nastali stroški skladiščenja. Po navedbah televizije je ministrstvo za shranjevanje in zavarovanje računalnikov do konca junija plačalo 13.000 evrov.

Ministrstvo je do konca lanskega leta razdelilo 39 računalnikov, okoli 3000 jih je razdelilo šolam. Za 10.000 prenosnikov je štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad objavil poziv za dodelitev računalniške opreme, rok se je iztekel konec junija. Razpis je bil namenjen socialno najšibkejšim. Po podatkih TV Slovenija je do minulega četrtka zanje prišlo okoli 2400 vlog, skupaj pa so do zdaj vročili 330 računalnikov.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je povedala, da je sklad do 20. junija prejel 2277 vlog in izdal 669 pozitivnih odločb. V naslednjih dneh naj bi bilo po takratni napovedi ministrice izdanih še 195 pozitivnih odločb, skupaj torej nekaj manj kot 870. Na skladu so konec maja napovedali, da bodo, če bodo računalniki še vedno na razpolago, poziv objavili znova, pri tem pa določili novo skupino upravičencev.

Napovedana še ena interpelacija Stojmenove DUH

Poslanska skupina SDS bo vnovič vložila interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, je prek družbenega omrežja X sporočila vodja poslanske skupine Jelka Godec, za kar so se odločili zaradi ugotovitev računskega sodišča, da lanski nakup 13.000 prenosnih računalnikov ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.

V delu javnosti so se posledično že pojavili pozivi k odstopu ministrice. “V poslanski skupini SDS radi pomagamo ministrici za digitalno preobrazbo pri odločitvi in bomo znova vložili interpelacijo. Poslanci SD in Levice pa lahko razmislijo, ali se bodo pri glasovanju spet vzdržali,” je na omrežju X zapisala Jelka Godec.

SDS je eno interpelacijo proti Stojmenovi Duh sicer že vložila januarja letos, a jo je konec marca ministrica uspešno prestala. Povod za interpelacijo je bil omenjeni nakup prenosnih računalnikov, ki ga je lani izvedlo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Interpelacijo so vložili zaradi sumov storitve kaznivih dejanj nevestnega dela v službi, oškodovanja javnih sredstev, davkoplačevalcev in javnih financ zaradi negospodarnega in nesmotrnega nakupa računalnikov.

C. R., STA