Razigrano državno srečanje otroških folklornih skupin – Ringaraja 2023

0
122
(Foto vir: JSKD)

V soboto, 27. maja, ob 13. uri bo v Kulturno-poslovnem centru Majšperk potekalo državno srečanje otroških folklornih skupin Slovenije z naslovom Ringaraja 2023. Nastopile bodo skupine, ki so bile na zaključno prireditev izbrane po tristopenjskem sistemu selekcije. V preteklih mesecih, od marca do aprila, so namreč po vsej Sloveniji potekala območna srečanja, ki so jih spremljali regijski strokovni spremljevalci. Ti so skrbno izbrali najboljše programe otroških folklornih skupin, ki so jih nato od 15. aprila do 9. maja lahko spremljali na šestih regijskih srečanjih.

Najbolje ocenjene skupine in njihove koreografije z regijskih srečanj pa sta državna strokovna spremljevalca Tadej Teran in Mirjam Bojanovič nagradila z izborom in uvrstitvijo na državno srečanje otroških folklornih skupin – Ringaraja 2023.

(Foto vir: JSKD)

Letošnje izbrane programe odlikuje pestrost in raznolikost. Na odru se bodo predstavili tako vrtčevski otroci kot najstarejši, vsi pa nas bodo navdušili z iskrivo energijo. Ringaraja 2023 je priložnost, da Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti predstavi otroško folklorno ustvarjalnost iz vse Slovenije. Skupine, ki so bile izbrane preko tristopenjskega sistema selekcije, izkazujejo svežino in visoko kakovost pri poustvarjanju otroškega in otrokom primernega izročila.

(Foto vir: JSKD)

“Na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti smo izjemno veseli, da se je letos na območnih srečanjih predstavilo 187 otroških folklornih skupin, izmed katerih jih je 44 napredovalo na regijska srečanja, od tam se jih je 8 uvrstilo na državno srečanje Ringaraja 2023. Mladi folklorniki in njihovi mentorji navdušujejo z zanimivimi programi in dobrimi izvedbami. Slednje ni samoumevno – folklorna dejavnost je namreč izjemno kompleksna, izzivi, s katerimi se sooča dejavnost v šolskem okolju in tudi izzivi društvenega delovanja, ki vplivajo na kakovost predstavitev, pa so pogosto zelo veliki in težje premostljivi. Zato vsem folklornim skupinam vzklikam ‘BRAVO’,” je ob tej priložnosti povedala Tjaša Ferenc Trampuš, producentka za folklorno dejavnost.

(Foto vir: JSKD)

Mladi v folklornih skupinah se združujejo zaradi ljubezni do plesa, petja, igre in raziskovanja. S svojim delom in angažmajem so pomemben del otrokove socializacije in pridobivanja življenjskih izkušenj. Vodje in člani otroških folklornih skupin skupaj raziskujejo našo kulturno dediščino, se srečujejo s preteklostjo ter jo na svojstven način na odru kontekstualizirajo in interpretirajo.

Program državnega srečanja otroških folklornih skupin pa bo naslednji:

1. OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA JANKA GLAZERJA IN VRTCA RUŠEVodji skupine: Simona Waldhütter, Anita VavhNaslov koreografije: LUBICE TRIAvtorici koreografije: Simona Waldhütter, Anita VavhAvtor glasbene priredbe: Miran Waldhütter  2. OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA KRES, FD KRES, NOVO MESTO Vodji skupine: Petra Nograšek, Lea BurgerNaslov koreografije: SITNA MUHAAvtorici koreografije: Petra Nograšek, Lea BurgerAvtor glasbene priredbe: Petra Nograšek, Lea Burger 3. FOLKLORNA SKUPINA ŠKRJANČKI OŠ SVETI TOMAŽVodja skupine: Katarina PondrkNaslov koreografije: GLASBENA SKRINJICAAvtorica koreografije: Katarina PondrkAvtorica glasbene priredbe: Jana Slana 4. STAREJŠA FOLKLORNA SKUPINA DRUŠTVA ZA KULTURNO VZGOJO KROGVodji skupine: Lea Rumež, Mojca SmogavecNaslov koreografije: ZAPOJ IN PLESALA BOM S TEBOJAvtorica koreografije: Lea RumežAvtor glasbene priredbe: Klemen Bojanovič 5. STAREJŠA OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA DOBREPOLJE, OŠ DOBREPOLJEVodji skupine: Martina Prhaj, Tina ŠkrjanecNaslov koreografije: PO POTI NA SEMENJAvtorica koreografije: Martina PrhajAvtor glasbene priredbe: Filip Blatnik 6. STAREJŠA OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA PODKUCA NAKLO IN OŠ NAKLOVodji skupine: Tadej Teran, Špela ErženNaslov koreografije: DIVJA BABAAvtor koreografije: Tadej TeranAvtor glasbene priredbe: Žan Eržen 7. STAREJŠA OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA ŠLEKA PAC OŠ JOŽETA HUDALESA JUROVSKI DOLVodja skupine: Barbara WaldhütterNaslov koreografije: ČAROVNIŠKI KRSTAvtorja koreografije: Barbara in Dušan WaldhütterAvtor glasbene priredbe: Gašper Waldhütter  8. MLADINSKA FOLKLORNA SKUPINA KUD ŠTUDENT MARIBORVodji skupine: Aleksandra Petrovič, Marko PukšičNaslov koreografije: MAMICA SO ŠTRUKLE PEKLIAvtorja koreografije: Aleksandra Petrovič, Marko PukšičAvtor glasbene priredbe: Miran Waldhütter

C. R., JSKD