Robert Kropiunik – prejemnik Rizzijeve nagrade

0
324
Robert Kropiunik (Foto: FB Vittorio Ljuba)

Letošnjo Rizzijevo nagrado, ki jo podeljujeta Slovenska prosvetna zveza, ena od obeh osrednjih kulturnih organizacij koroških Slovencev, in Zveza slovenskih organizacij, ena od krovnih organizacij koroških Slovencev, bo nocoj v Zahomcu prejel športnik, pedagog in kulturnik Robert Kropiunik za vzorne iniciative na področju medkulturnega sodelovanja.

Kropiunik je v krogu športnikov poznan devetkratni avstrijski državni prvak ter okoli sedemdesetkrat koroški deželni prvak v lahki atletiki, nastopal je na evropskem in svetovnem prvenstvu, deset let je sodeloval v avstrijski reprezentanci za lahko atletiko. Poznan je kot športnik, ki so mu zaupali mesto zveznega trenerja za smučanje z bobom ter trenersko funkcijo v najvišji avstrijski zvezni nogometni ligi. Bil je med ustanovnimi člani Slovenskega atletskega kluba (SAK).

Po študiju športnih ved in slovenščine je poučeval na različnih izobraževalnih ustanovah na avstrijskem Koroškem, bil je tudi pobudnik različnih športnih iniciativ. Manj znano pa je širši javnosti, da ima Robert Kropiunik tudi umetniško žilico in da je svoje slike predstavil že na več razstavah, so zapisali podeljevalci nagrade.

Dodali so, da med Kropiunikove najnovejše in najpomembnejše iniciative šteje šolski projekt z naslovom Ofenziva za lahko atletiko na koroških šolah, pri katerem je doslej od leta 2016 sodelovalo že 140.000 šolarjev.

Nagrado Slovenska prosvetna zveza in Zveza slovenskih organizacij podeljujeta posameznikom, ki delujejo v prid sporazumevanja in sožitja, posameznikom, ki so smerokazi, kako naj uveljavljamo jezikovne pravice kot del temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Rizzijeva nagrada je poimenovana po humanistu iz 19. stoletja, duhovniku in publicistu Vincencu Rizziju, ki se je zavzemal za enakopravnost vseh narodov v habsburških deželah.

J.S., STA