Romska skupnost si želi možnosti učenja svojega jezika v šolah

0
706
Romski otroci. (Foto: Vassil Donev / EPA)

Ob svetovnem dnevu romskega jezika, ki ga zaznamujemo 5. novembra, romska skupnost v Sloveniji spet poziva državo, da podpre sistemsko uvedbo poučevanja romskega jezika v šolah za tiste, ki bi se ga radi naučili, je sporočilo s simpozija Romski jezik – včeraj, danes, jutri v Murski Soboti.

 

Romolog in predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je uvodoma poudaril, da že od razglasitve dneva romskega jezika predstavnike države pozivajo, naj razmišljajo o uvedbi tega jezika v izobraževalni sistem, na začetku vsaj na prostovoljni osnovi, vendar odziva ni. Celo huje, ko so na ravni države razpravljati o tej temi, medse niso povabili niti enega predstavnika Romov, je povedal Horvat.

Predvsem izobraževalni sistem bi moral po njegovih besedah razumeti, da je to predvsem pomoč pri ohranjanju romskega jezika, ne nekaj, kar bi bilo vsiljeno v šolski sistem. Inštitut za romološke študije, izobraževanje in kulturo je pred leti poskušal udejanjati to tematiko, vendar jim je uspelo le na mednarodnih poletnih romskih taborih, in to dvajset let zapored, česar ni počela nobena država v Evropi. A se je potem država odločila, da takšnih in podobnih projektov ne more financirati, ker zahtevajo ogromno sredstev, saj je treba strokovnjake, ki pri tem pomagajo in pridejo tudi iz tujine, plačati, je nadaljeval Horvat.

Ob tem opozarja, da se romski jezik v svetovnem merilu izgublja in da je ostalo le malo jezikoslovcev romskega jezika, ki so nekoč sicer veliko prispevali k njegovemu normiranju. V Sloveniji so po Horvatovih besedah imeli predavanja o romskem jeziku za svoje člane, potem za učitelje osnovnih šol in policiste, a se je nato ustavilo. Zdaj tovrstno problematiko rešujejo z malimi projekti, kot je današnji, ki sta ga podprla ministrstvo za kulturo in Svet romske skupnosti.

V Sloveniji se romščina uradno ne uporablja, sicer pa je romski jezik zelo raznolik, saj v skoraj vsakem naselju govorijo nekoliko drugače. V številnih evropskih državah je romski jezik priznan kot manjšinski jezik, med drugim v Avstriji, Nemčiji, na Švedskem in Madžarskem. V nekaterih državah, na primer v Makedoniji in na Kosovu, je romščina tudi uradni jezik.

Svetovni dan romskega jezika zaznamujemo v spomin na 5. november 2008, ko so prvič predstavili romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar. Pred leti so prvi obsežnejši slovensko-romski slovar dobili tudi Romi v Sloveniji, zato je ta dan, kot pravijo, pomemben za ohranitev njihove kulturne identitete.

Piše: P.T. STA