Slovenski podjetniki so za otroke v Ukrajini, ki potrebujejo pomoč zaradi vojne, napolnili dva tovornjaka

0
185
Slovenski podjetniki, člani SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, ki ga vodi Joc Pečečnik, so za ukrajinske otroke zbrali za 100.000 evrov pomoči in jo z dvema tovornjakoma dostavili v Mukačevo na vzhodu Ukrajine. (Foto: SBC)

Humanitarni konvoj dobrodelne ustanove Rdeča žoga in SBC – Kluba slovenskih podjetnikov je minuli teden v Ukrajino odpeljal nujno pomoč, namenjeno ukrajinskim otrokom, ki jih je vojna najbolj prizadela.

Vojna je postopno zapustila naslovnice medijev, a trpljenje prebivalcev Ukrajine ostaja in se še poglablja. Najbolj so prizadeti najbolj nedolžni – otroci. Pomoč je danes še bolj potrebna kot na začetku vojne, ko so nujne potrebščine v državo prihajale z vsega sveta, ocenjujejo v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov, kjer so kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino prek dobrodelne organizacije Rdeča žoga pozvali člane kluba, da donirajo za otroke v Ukrajini. Sredi junija so poziv razširili in v sodelovanju z Radiem 1 k pomoči povabili tudi poslušalce. Odziv je bil odličen, na koncu so zbrali kar 101.000 evrov.

Tovornjaka napolnjena do zadnjega kotička

Nato so s hrano in z drugimi nujnimi potrebščinami napolnili dva ogromna tovornjaka. Humanitarni konvoj je proti 800 kilometrov oddaljeni ukrajinski meji odpeljal prejšnji ponedeljek zjutraj. Cilj: glavno zbirališče pomoči v kraju Mukačevo na vzhodu Ukrajine, od koder bo pomoč razporejena naprej po državi. »Tovornjaka smo napolnili do zadnjega kotička,« je dejala zastopnica ustanove Rdeča žoga Maruša Pečečnik. Med drugim so pri članih kluba SBC natovorili 16 palet plenic in 2 paleti »vložkov« (podjetje Orbico), 16 palet pitne vode (podjetje Dana) in šolske potrebščine za 1.000 otrok (podjetje Eurocom).

Tovornjaka je spremljalo vozilo s sodelavcema SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, direktorico digitalnih projektov Anabelle Ann Logar in snemalcem Blažem Gregoričem, ki sta vestno dokumentirala dogajanje, imela pa sta tudi posebno nalogo: del pomoči sta v Mukačevu naložila v kombi in se z njim odpravila v kraj Jablonica.

Konvoj Rdeče žoge in SBC (Foto: SBC)

»Razvidno je, da vstopamo v drug svet«

A pred tem je bila dolga pot. »V torek zgodaj zjutraj smo se odpravili proti ukrajinski meji. Šest kilometrov pred mejnim prehodom smo naleteli na stoječo kolono. Ker je naš namen humanitaren, so nas madžarski policisti usmerili na prednostni cestni pas, po katerem smo se pripeljali direktno do meje. To nam je prihranilo več ur časa,« je poročala Anabelle Ann Logar. »Mejni postopki so zelo temeljiti, razvidno je, da vstopamo v drug svet. Celoten postopek nam je vzel skoraj 8 ur,« je dodala in izpostavila predanost voznikov tovornjakov, ki sta kljub dolgemu čakanju in ekstremni vročini poskrbela, da so sredstva varno prispela na cilj.

V Mukačevu jih je pričakala ekipa Karitas in njihova kontaktna oseba Mira Milavec, ki je dejala, da sta tovornjaka kluba SBC ena redkih iz Slovenije, ki si ta čas upajo iti v Ukrajino. Humanitarna pomoč iz naše države je zelo dobrodošla, saj so potrebe po nujnih življenjskih potrebščinah veliko večje, kot so bile na začetku vojne. Na določenih območjih sploh ni več mogoče kupiti hrane …

Del pomoči izročili neposredno otrokom

Pripeljano pomoč so raztovorili v skladišče Karitas, od koder jo bodo distribuirali naprej do neposredno ogroženih območij v državi. Del pomoči pa so preložili v kombi, s katerim sta se Logarjeva in Gregorič odpravila v begunski center v Jablonici. »1,5 tone zbranih sredstev smo preložili direktno na manjši kombi, s katerim se odpravljava naprej do zatočišča v Jablonici, kjer nas nestrpno pričakuje 170 ljudi, od tega kar 80 otrok. Zaradi dolgega čakanja na meji smo časovno v zamudi, saj moramo do Jablonice prispeti do policijske ure, ki se začne ob 23. uri. Če nam ne uspe, si bomo morali najti prenočišče na poti, saj so kazni zelo visoke,« je z nevarne poti še sporočila Logarjeva.

Človekoljubni odziv podjetnikov

»Člani SBC so se z dobrodelnostjo že v preteklosti večkrat izkazali. Tudi v primeru Ukrajine so se takoj odzvali našemu pozivu in nesebično priskočili na pomoč. Pomembno je, da pomoč dobijo otroci, saj so prav oni največje žrtve te nesmiselne tragedije v Evropi, kjer smo imeli mir dolgo časa za nekaj samoumevnega,« pravi Jerneja Lampret, direktorica projektov v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov, ki koordinira celotno dobrodelno akcijo in skrbi za njeno izvedbo. Človekoljubni odziv podjetnikov je dokaz, da ti razumejo stisko najranljivejših in se znajo odzvati, ko je to potrebno. Kot pravi Mihael Blažič, član SBC in lastnik podjetja Blažič: »Veseli nas, da bomo lahko sredstva, ki smo jih zbrali, prek nujnih potrebščin poslali pomoči potrebnim v Ukrajini, predvsem otrokom. S široko paleto šolskih potrebščin bomo obdarili 1.000 osnovnošolcev.«

Piše: M.Bo.