Štipendisti Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije na obisku v Sloveniji

0
187
Štipendisti ASEF, Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (Foto: USZS)

Na 10-tedenskem raziskovalnem obisku v Sloveniji, domovini svojih prednikov, se v teh dneh mudi deset štipendistov Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF). Bili so na sprejemu na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je bila ustanovljena 23. februarja 2014 v San Franciscu. Prizadeva si za kroženje možganov med Slovenijo in tujino. Vključuje mrežo slovenskih profesorjev, ki delujejo na številnih univerzah po svetu in pokriva vse znanstvene vede. S štipendijami za potomce slovenskih izseljencev iz ZDA in drugih držav, ki prihajajo v Slovenijo na 10-tedenski raziskovalni obisk ali na obisk podjetja dajejo priložnost, ki jim omogoča, da napredujejo v kariernem smislu in osebno rastejo ter ob tem spoznavajo domovino svojih prednikov in vzpostavijo nove povezave, ki se ohranijo ter nadaljujejo tudi po izvedenem obisku.

Štipendiste ASEF, ki so obiskali Slovenijo, je na USZS sprejela državna sekretarka Vesna Humar. Sprejema so se udeležili štirje štipendisti letošnje generacije iz Združenih držav Amerike, Argentine in Velike Britanije, eden od študentov, ki je dragocene izkušnje nabiral že lansko leto, letos pa s svojim delom v matici nadaljuje, mentorici in sodelavka fundacije. Srečanja sta se udeležila tudi dva člana Sveta Vlade RS za Slovence po svetu, in sicer Urška Prepeluh Magajne iz ZDA in Boris Krajnc Alves iz Brazilije. Štipendisti so USZS predstavili svojo dosedanjo izobraževalno pot, kraje in skupnosti, iz katerih prihajajo, svoje slovenske korenine ter občutke in izkušnje, ki so jih že nabrali v matici doslej. Poudarili so, da je ta izmenjava dobrodošla ne le zaradi bogatitve znanja, študijskih priložnosti in poklicnih veščin, temveč tudi zaradi krepitve stika z matično domovino. Obe mentorici pa sta izrazili pozitivne učinke sodelovanja pri tovrstnih projektih.

C. R.