Študentje bodo pomagali občanom Ormoža

0
94
Ormož (Foto: Wikipedija)

Okoli 50 študentov 23. Študentske delovne brigade mariborske univerze bo do 25. julija priskočilo na pomoč občanom Ormoža pri različnih opravilih. Namen brigade je v prvi vrsti pomagati krajanom demografsko ogroženih področij, spodbujati prostovoljstvo med študenti, pomembno pa je tudi druženje med študenti, saj se tu sklenejo prijateljstva.

 

 

Kot so sporočili iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru, se na njihovo pobudo že več kot dve desetletji vsakoletno zbere skupina študentov, ki je pripravljena prostovoljno pomagati pomoči potrebnim. Pomoč nudijo prebivalcem krajev, ki so jih prizadele naravne nesreče, so demografsko ogroženi ali so v razvoju dvigovanja prepoznavnosti in turistične ponudbe.

“Veseli in ponosni smo, da lahko nadaljujemo delo naših predhodnikov, ki so s študentskimi prostovoljnimi akcijami pričeli že leta 1999, ko so se odpravili na pomoč pri odpravljanju posledic potresa v Bovcu. Tokrat se odpravljamo v Občino Ormož, kjer bo okoli 50 študentov prostovoljno pomagalo pri različnih opravilih. Verjamemo, da bomo tudi tokrat pokazali, kako znamo študentje poprijeti za delo in pustiti pečat študentske delovne brigade, kjerkoli se ta ustavi,” je povedal vodja Študentske delovne brigade David Lukner.

Tokrat se bodo študentje lotili ureditve kopalnice, kanalizacije, odvodnjavanja okoli hiše, sekanja in priprave drv na zimo pri socialno šibkejšemu občanu na Bresnici, pleskanja hodnikov na Osnovni šoli Stanka Vraza ter odstranitve lesenih oblog, ureditve ormoške lagune, brušenja in barvanja ograj po celotni občini.

Prav tako bodo nudili pomoč Kmetiji Prijol pri vsakodnevnih opravilih, čistili bodo avtobusne postaje in kosili travo po krajevnih skupnostih. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Planinskim društvom Maks Meško Ormož bodo urejali in markirali planinske oz. pohodne poti po Ormožu, Svetem Tomažu in Središču ob Dravi.

Študentska delovna brigada je največji prostovoljni projekt Študentske organizacije mariborske univerze in se je v zadnjih letih močno zasidrala med največje prostovoljne dogodke v Sloveniji. Doslej je na Študentskih delovnih brigadah sodelovalo že preko 1200 študentov, skupaj pa so opravili več kot 70.000 prostovoljnih ur.

J.S., STA