Tako Rusija preganja profesorje, ki nočejo poučevati lažnive propagande

0
469
(Foto: Pixabay)

Ruski učitelji so dobili pisna navodila, ki poveličujejo rusko vojsko ter gojijo proti-ukrajinsko zavest. Če učitelji uradne propagande nočejo poučevati, lahko zanje sledijo resne pravne težave.

 

O ruski invaziji, ki je Ukrajini prizadela na tisoče mrtvih in veliko materialno škodo, govori ves svet, samo v Rusiji se o tem govori drugače. Ruska vlada je prepovedala govoriti o »vojni« ali »invaziji«, po vsej državi pa širi lažnivo propagando.

Na primer, v šolah obstaja posebna smernica, ki učiteljem pokaže, kako vojno (v Rusiji imenovano »posebna operacija«) razložiti učencem. Če ne upoštevajo teh uradnih smernic, so podvrženi resnim sankcijam, ki jih lahko pripeljejo v zapor.

V zadnjih tednih je bilo kaznovanih več učiteljev zaradi neupoštevanja uradnih smernic.

Tiskovna agencija Reuters poroča o Andreju Šestakovu, profesorju zgodovine, ki je pokazal, kako učbeni vodniki, ki jih je izdalo ministrstvo za šolstvo, vojake predstavljajo kot državne heroje, medtem, ko obsojajo ukrajinsko vlado in zahodne države, da »sejejo razdor«.

Profesor se je odločil, da bo svoje študente, stare med 14 in 18 let, poučeval o resnični zgodovini Ukrajine in jim celo povedal, da je proti ruski invaziji in da jim svetuje, naj se ne pridružijo ruski vojski. Zaradi tega je moral zapustiti svoje profesorsko mesto in pravosodni organi so ga kaznovali s 35.000 rubljev kazni.

Podobna usoda je doletela Kamrana Manaflyja, učitelja zemljepisa v Moskvi: odpustili so ga, ker ni upošteval smernic in je odločno govoril o vojni v Ukrajini. »Nisem hotel lagati študentom,« je izjavil za kanadski televizijski kanal CBC. Na svojem Instagram računu je izrazil svoje nezadovoljstvo: »Nočem biti del državne propagande. Ponosen sem, da se ne bojim govoriti in pisati resnice. Ponosen sem, da sem učitelj. Moja vest me ne muči,« je zapisal. Šolski upravitelj je zahteval, naj odstrani te izjave in se drži smernic. Ker tega ni storil, so ga odpustili in je zaradi groženj moral zapustiti Rusijo.

»Ni šlo za politična stališča, šlo je preprosto za svobodo izražanja. Danes je v Rusiji zelo lahko iti v zapor. Zelo enostavno je imeti težave z vladno policijo,« je zagotovil za CBC.

Irina Gen, učiteljica angleščine in nemščine, je v pravnih težavah, ker se ne strinja z rusko propagando. »Želela sem povedati resnico. Poglejte, kam me je pripeljalo,« je izjavila za angleški dnevnik The  Guardian. Irino so posneli med učno uro, ko je odgovarjala na vprašanja študentov. Eden od njih jo je vprašal, zakaj ruski športniki ne smejo sodelovati na mednarodnih tekmovanjih.

»Dokler se Rusija ne bo prilagodila mednarodnemu pravu, ruski športniki ne bodo mogli na mednarodna tekmovanja,« je odgovorila in se izrekla tudi proti bombnemu napadu na bolnišnico v Mariupolu. Zdaj jo sodijo zaradi širjenja lažnih novic in jo čaka 10-letna zaporna kazen.

Takoj po napadu na Ukrajino je Rusija uvedla zakon, ki kaznuje vsakogar, ki širi »lažne informacije o oblasti ali vojski« z do 15 letnim zaporom in do 5 milijonov rubljev kazni. Zaradi tega se je več novinarjev, medijev in učiteljev odločilo zapustiti Rusijo.

Jože Jan

Vir: El Tiempo, Španija