Teden knjižnic se bo končal z dnevom splošnih knjižnic

0
129
(Foto: Pixabay)

Z dnevom splošnih knjižnic se bo danes kočal teden splošnih knjižnic. Praznovanje dneva splošnih knjižnic bo v Krškem, kjer bodo ob tej priložnosti podelili nagrade Združenja splošnih knjižnic. Rdeča nit letošnjega tedna in dneva splošnih knjižnic je povabilo Izvolite (v) knjižnico!.

Prireditev s pričetkom ob 11. uri bo v dvorani v mestnem parku pri Valvasorjevi knjižnici. Na prireditvi bodo podelili nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce, ter nagrade za tiste knjižničarje, ki bralcem kvalitetno pripovedujejo o knjigah na portalu Dobreknjige.si.

V tednu knjižnic so se po knjižnicah po vsej Sloveniji vrstili različnih dogodki, s katerimi so želeli nagovoriti vse prebivalce v lokalni skupnosti, tako zveste obiskovalce knjižnic, kot tiste, ki k njim še ne zahajajo.

Kot so zapisali v Združenju splošnih knjižnic, so v Sloveniji knjižnice dostopne v vseh okoljih, svoje poslanstvo izvajajo v 274 krajevnih enotah in s 13 bibliobusi, ki izvajajo knjižnično dejavnost na 806 postajališčih. S tako razvejano knjižnično mrežo so najbolj dostopne kulturne ustanove v slovenskem prostoru.

Dodali so, da sta namen in poslanstvo splošnih knjižnic zadovoljiti potrebe in želje uporabnikov vseh starosti pri vključevanju v družbo na vseh področjih.

Kot je ob letošnjem dnevu splošnih knjižnic povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, so knjižnice “zaupanja vreden svet v malem, ker hranijo in omogočajo dostop do duha in znanja vsega človeštva”. “So poslednja oaza človečnosti. Živimo in delamo v času, ko je zaupanje vrednota, ki izginja, knjižnice pa se jo trudijo ohranjati in s tem omogočajo možnosti za prihodnost. Zato je pomembno, izvoliti oziroma izbrati knjižnico!,” so njene besede navedli v sporočilu za javnost.

J. S, STA