Tradicionalnega tekmovanja Kaj veš o prometu letos ne bo

0
186
Promet (Foto: Pixabay)

Letos tradicionalnega državnega tekmovanja Kaj veš o prometu ne bo, saj Agencija RS za varnost prometa (AVP) pripravlja prenovo programa. Tako bo že prenovljeno tekmovanje 31. maja prihodnje leto. Da bi bilo tekmovanje še boljše, agencija vabi šole in učence k izpolnjevanju ankete o državnem tekmovanju.

Vsakoletna tekmovanja Kaj veš o prometu potekajo v okviru aktivnosti za večjo varnost kolesarjev in nadgradnjo usposabljanja otrok za vožnjo kolesa po opravljenem kolesarskem izpitu. Sodelujejo učenci osnovnih šol. Tekmovanja potekajo od šolske ravni do (med)občinskih kvalifikacijskih tekmovanj in državnega tekmovanja. Agencija skrbi za vsebinsko zasnovo tekmovanj in organizacijo državnega tekmovanja.

Tekmovanje obsega preverjanje teoretičnega znanja z vprašanji o cestno-prometnih predpisih, opremi kolesa in etiki v prometu, ocenjevalno vožnjo na prometnih površinah in spretnostno vožnjo na poligonu.

Agencija si je pri delu z mladimi postavila pomemben cilj – v prihodnje povečati interes in udeležbo tako šol kot učencev na državnih tekmovanjih Kaj veš o prometu. Nove generacije zahtevajo nove pristope tudi pri univerzalnih vsebinah kot je promet, zato po navedbah agencije pripravljajo prenovo programa.

Načrtujejo, da bo naslednje, že prenovljeno državno tekmovanje Kaj veš o prometu, zadnjo soboto v maju naslednje leto. Poziv k udeležbi na tekmovanju bodo objavili v marcu 2025. “Vsi tisti, ki ste ali še boste letos organizirali kvalifikacijska tekmovanj,a boste najboljše tekmovalce lahko prijavili na napovedano tekmovanje,” so zapisali.

Ker želijo narediti tekmovanje s častitljivo tradicijo v prihodnosti še boljše, pozivajo k izpolnitvi ankete na njihovi spletni strani. Pričakujejo predloge, kako organizacijsko in vsebinsko nadgraditi tekmovanje s ciljem, da privabijo k sodelovanju več šol in učencev in tako pripomorejo k večji prometni varnosti mladih in vseh udeležencev v prometu.

Agencija sicer izvaja številne aktivnosti za prometno opismenjevanje otrok in mladostnikov. V okviru prometne vzgoje mesečno pošiljajo obvestila koordinatorjem prometne vzgoje v šolah in vrtcih z novimi informacijami, preventivnimi gradivi in drugimi aktivnostmi.

V sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo skrbijo tudi za usposabljanja strokovnih delavcev v šolah, predvsem učiteljev za opravljanje kolesarskih izpitov učencev.

“Ključni cilj sodelovanja s šolami je podpora izvajanju aktivnostim prometne vzgoje v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki sledijo konceptu vseživljenjskega učenja na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja, od vrtcev, osnovne šole in srednje šole,” so še zapisali na agenciji.

C. R., STA