Tudi v novogoriški mestni občini bodo cene vrtcev za 20 ostotkov višje!

0
192
(Foto: Freepik)

Mestni svetniki v novogoriški občini so na seje mestnega sveta, ki je potekala v četrtek, 9.  podprli povišanje cen vrtcev. Višje bodo za približno 20 odstotkov, odvisno od starosti otroka in programa, ki ga otrok obiskuje. Novogoriška občina želi ob tem pomagati mladim družinam, ki prvič rešujejo stanovanjski problem.

Cene so se morale povišati, saj so se tudi v vrtcih povečali stroški dela, materialni stroški, stroški storitev in stroški živil, je po seji pojasnila vodja oddelka za družbene dejavnosti na novogoriški občini Marinka Saksida.

“Cene smo morali povečati, ker smo v zadnjih mesecih res težko shajali, bili smo nelikvidni, Mestna občina Nova Gorica nam je morala posojati denar, da smo lahko plačevali prispevke. Položnice so še enkrat višje, kot so bile pred novim letom, dobavitelji nam dnevno zvišujejo cene,” je razloge za povišanje cen pojasnila ravnateljica Vrtca Nova Gorica Gabrijela Kodre.

Starši otrok, ki obiskujejo vrtce, v povprečju plačujejo po 35 odstotkov enotne cene programa. Za varstvo otrok v prvem starostnem obdobju, to je med enim in tremi leti, bodo starši v povprečju mesečno plačali po 33 evrov več. Za otroke med tretjim in šestim letom starosti ter za varstvo otrok v razvojnih oddelkih bodo starši mesečno plačevali po 20 evrov več kot doslej. Za varstvo otrok v kombiniranih oddelkih pa bodo mesečno morali starši prispevati po 27 evrov več kot doslej.

Otroški vrtci se v novogoriški občini niso podražili že vse od decembra 2020. Nove cene bodo začele veljati 1. aprila.

Ker se zavedajo težav ob višanju položnic na vseh področjih, želi novogoriška občina še dodatno pomagati staršem. Tistim mladim družinam, ki prvič rešujejo stanovanjski problem, to pa lahko dokažejo s kupoprodajno pogodbo ali drugimi dokumenti na centru za socialno delo, bodo cene znižali za en dohodkovni razred, je povedal novogoriški župan Samo Turel.

“To pride v poštev za starše, ki so uvrščeni med drugim in šestim dohodkovnim razredom. Postopek, način in to, kaj morajo predložiti, smo se s centrom za socialno delo zavezali, da bomo to na ustrezen način skomunicirali,” je dejal Turel.

C. R., STA