Ukrajina: otroci so največje in najbolj nedolžne žrtve vojne

0
341
(Foto: Pixabay)

Od začetka obsežne invazije je v Ukrajini zaradi ruskega obstreljevanja umrlo 433 otrok, več kot 837 pa jih je bilo različno težko poškodovanih. Po podatkih ukrajinskega urada generalnega državnega tožilca z dne 18. novembra zjutraj, je več kot 1270 otrok v Ukrajini zaradi obsežne oborožene agresije Ruske federacije bilo ranjenih ali ubitih. 

 

“Te številke niso dokončne, saj se nadaljuje delo za njihovo namestitev na območjih aktivnih sovražnosti na začasno okupiranih in osvobojenih ozemljih,” piše v poročilu.

Otroci zelo trpijo tudi zaradi poškodovane infrastrukture v Ukrajini – saj je zaradi načrtnega ruskega obstreljevanja kritične infrastrukture v Ukrajini brez energije že več kot 10 milijonov ljudi.

Tako so otroci najbolj trpeli v regiji Doneck – 423, Harkov – 265, Kijev – 117, Mikolajiv – 77, Zaporožje  – 72, Chernihiv – 68, Lugansk – 64, Herson – 64 in Dnepropetrovsk – 32.

17. novembra je bilo zaradi sovražnega raketnega napada na zasebno hišo v mestu Volnyansk v regiji Zaporožje ubitih 10 ljudi, med njimi dva otroka, stara 11 in 17 let.

Istega dne je bila zaradi okupatorjevega obstreljevanja mesta Dnipro ranjena 15-letna deklica.

16. novembra je bila zaradi obstreljevanja Iziuma s strani ruskih čet v regiji Harkov ranjena  11-letna deklica.

Opozoriti je treba še, da je bilo zaradi bombardiranja in granatiranja oboroženih sil Ruske federacije poškodovanih 2.719 izobraževalnih ustanov, 332 jih je bilo popolnoma uničenih.

Z. P. , UNIAN