Unicefova fotografija leta 2022: Otroka s knjigami sredi vojnega opustošenja

0
128
Unicefova fotografija leta (Foto: Eduardo Soteras)

Nagrado za Unicefovo fotografijo leta 2022 je prejel argentinski fotograf Eduardo Soteras s fotografijo dveh nasmejanih otrok, zatopljenih v knjige. Posnel jo je v razdejani knjižnici v etiopski regiji Tigray, opustošeni zaradi spopadov med tamkajšnjimi uporniki in oboroženimi silami Etiopije.

 

“Nasmeha na obrazih obeh otrok razkrivata redek trenutek sreče, obkrožen z uničenjem in nasiljem,” so ob današnji podelitvi nagrad v Berlinu dejali pri Unicefu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Želja po učenju in odkrivanju novih stvari je pri otrocih pogosto tako velika, da zaradi nje pozabijo na grozečo naravo situacije okrog sebe. To je sporočilo letošnje fotografije leta,” je dejala Unicefova pokroviteljica Elke Büdenbender, žena nemškega predsednika Franka-Walterja Steinmeierja.

“Zmagovalna fotografija nas poziva, naj storimo vse, kar je v naši moči, da se bodo otroci lahko igrali in učili tudi v najbolj neugodnih okoliščinah, kajti le tako lahko ohranijo upanje in zaupanje v času vojne in drugih kriz,” je dodala.

Drugo nagrado je prejel ameriški fotograf Ron Haviv s fotografijo, posneto v eni od kleti v ukrajinski prestolnici Kijev. Fotografija prikazuje skupino otrok, ki so tam našli zatočišče pred ruskimi zračnimi napadi in si ogledujejo otroško knjigo.

Tretjo nagrado pa je prejel nemški fotograf Daniel Pilar za fotografije afganistanskih učenk v tajni dekliški šoli v Kabulu.

“Povezovalni element letošnjih nagrajenih fotografij je hrepenenje po znanju in izobraževanju. Zlasti na konfliktnih območjih in v državah, ki so v krizi, so šole in službe za socialno pomoč kraji upanja, ki otrokom dajejo moč,” je dejal eden od članov žirije Peter-Matthias Gaede.

Z. P., STA