V Avstriji se bo šolsko leto začelo brez mask in testiranj

0
289
Fotografija je simbolična (Foto: Freepik)

V Avstriji se bo šolsko leto začelo brez zaščitnih mask in obveznih testiranj. “Kot na drugih področjih se moramo tudi v šoli naučiti živeti s covidom-19,” v sporočilu za javnost poudarja avstrijsko ministrstvo za šolstvo. Obvezna testiranja in maske so v trenutni fazi pandemije predvideni le v določenih primerih in omejeni na 14 dni.

“Novo šolsko leto lahko začnemo tako, kot smo prejšnje zaključili,” je novinarjem danes dejal avstrijski minister za šolstvo Martin Polaschek. Kot je dodal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA, mora biti tudi področje šolstva del skupne strategije delovanja med pandemijo.

Ministrstvo za šolstvo sicer ob začetku šolskega leta priporoča prostovoljno testiranje vseh šolarjev. Šole bodo prihodnji teden, ko se bo v ponedeljek znova začel pouk, tudi dobile antigenske teste za učence, učitelje in zaposlene na šolah. Za drugi teden šolskega leta pa bodo učenci po želji dobili tri teste, ki jih bodo izvedli doma.

Ob posebej visokem tveganju za okužbo z novim koronavirusom lahko šole za največ dva tedna odredijo obvezno uporabo mask in obvezno testiranje, za dlje pa le z dovoljenjem pristojnih oblasti. Te bodo tudi odločale, ali sme šola izvajati pouk na daljavo.

Kljub kritikam minister Polaschek vztraja, da bodo srednješolci, okuženi z novim koronavirusom, a brez simptomov, lahko prišli k pouku z zaščitno masko tipa FFP2. “Ni razloga, da bi v šolstvu ravnali drugače kot na drugih področjih,” je poudaril minister. Pojasnil je še, da se bo vsak okuženi dijak brez simptomov sam odločil, ali bo prišel k pouku, saj da gre za subjektivno odločitev glede na počutje.

J.S., STA